Gazpacho i glas
För 6-8 personer
Denna spanska tomatsoppa görs på råa grönsaker och kan med fördel serveras riktigt välkyld.
8 mogna tomater
1 gurka
1 röd paprika
1 scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 chilifrukt av typen spansk peppar, kan variera i styrka
1/2 kruka basilika
1/2 dl olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl kallt vatten
1 msk balsamicovinäger
1-2 matskedar flytande honung
salt, peppar
Eftersom soppan ska köras i en mixer behöver grönsakerna inte hackas så fint. Dela tomaterna i klyftor och ta bort det gröna i ena änden. Skala gurkan och tärna den. Spara en liten bit som tärnas smått för dekoration vid servering. Dela paprikan i bitar, hacka scharlottenlök och vitlök. Kärna ur chilifrukten och hacka den. Basilikabladen kan läggas i hela. Blanda ned alla grönsaker i en hushållsmixer, eller lägg dem i en skål. Det går även bra att mixa soppan med mixerstav. Smula i buljongtärningen och häll ned vattnet, vinägern och olivoljan. Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och honung. Honungen rundar av syrligheten i tomaterna. Häll upp soppan i glas, vanliga små dricksglas fungerar bra. Finhacka det som är kvar av gurkan och toppa soppan med bitarna.
Tabbouleh med blomkål
För 6-8 personer
Det här är min tolkning av den libanesiska salladen, där jag har bytt ut bulgur mot blomkål.
1 blomkålshuvud
1 gurka
6 tomater
3-4 salladslökar
1 kruka persilja
1 kruka mynta
1 citron
3 msk olivolja
salt, peppar
Ta isär blomkålsbuketterna och kör dem till små fina korn i en matberedare. Det går också bra att hacka dem mycket fint med kniv. Lägg dem i en skål eller på ett stort fat. Finhacka gurkan och tomaterna och skär salladslöken i små ringar. Hacka persiljan och myntan. Blanda ihop grönsakerna och pressa över citronsaften. Blanda i olivoljan och rör om. Salta och peppra. Salladen får gärna göras ett par timmar innan, så att smakerna hinner utvecklas. Men undvik att göra den färdig kvällen innan, grönsakerna hinner då bli ganska vattniga.
Linssallad med spenat och halloumi
För 6-8 personer
Linser är god, billig och hälsosam mat. Använd gärna svarta belugalinser, eller som här, små så kallade puylinser. Undvik att överkoka dem, spänstiga linser blir både godare att äta och vackrare att se på.
4 portioner linser
1 stor påse babyspenat
4 salladslökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1-2 dl blandade färska örter som basilika, timjan och persilja. Torkade örter kan också användas, ta ett par kryddmått av varje sort.
2 paket halloumiost
1/2 påse pinjenötter
salt, peppar
Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Sila av och ställ åt sidan. Skär salladslöken i tunna ringar och riv vitlöken fint på rivjärn. Blanda med linserna på ett stort fat och rör ned spenaten. Blanda i olivoljan och örterna, salta och peppra. Skiva halloumiosten i skivor och stek dem gyllenbruna, ett par minuter på varje sida. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna. Var försiktigt, de bränns fort vid! Lägg upp osten ovanpå salladen och ringla eventuellt över lite extra olivolja. Strö över pinjenötterna strax innan servering. Salladen kan serveras både kall och ljummen. För det senare alternativet gäller det att ha förberett allt det andra när linserna har kokat klart. Om salladen serveras kall går den bra att förbereda. Stek då osten strax innan servering då den är godast varm.
Ugnsbakade auberginerullar
i rökig tomatsås
För 6-8 personer
I det här receptet har jag använt ett rökigt paprikapulver för att få till den rätta smaken, men det kan även fungera med torkad chipotle (rökt chilifrukt) eller smaksatt salt.
1 stor aubergine
1 pkt krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 krm torkad basilika, eller 1/2 kruka färsk
1/2 dl grädde
Ev en ask cocktailtomater, gärna gula
2-3 krm rökigt paprikapulver, alternativt chipotle som har stötts i mortel
1/2 parmesanost
1 msk flytande honung
Salt, svartpeppar, färska örter
olivolja till stekning och till formen
Sätt ugnen på 200 grader. Hyvla auberginen tunt med osthyvel. Lägg skivorna på en skärbräda och salta dem lätt. Vänta några minuter och torka sedan av dem med lite hushållspapper. På så sätt får man ut en del av vätskan och undviker att såsen blir vattnig. Gör tomatsåsen: Hacka löken och vitlöken. Stek någon minut i lite olja. Blanda i krossade tomater och låt koka ihop i 10-15 minuter. Tillsätt paprikapulvret, eller chipotlen. Smula i basilika om du använder torkad, annars tillsätts den i slutet av koktiden. Smaka av med salt, peppar och honung och slå i grädden. Grädden är inte nödvändig men ger såsen en rundare smak. Häll lite olja i botten på en gratängform. Rulla ihop aubergineskivorna och lägg dem i formen med skarven nedåt. Slå över tomatsåsen och dela cocktailtomaterna i halvor. Toppa såsen med dem och riv till sist över parmesanosten. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter, kontrollera att auberginen är mjuk med hjälp av en gaffel. Den här rätten går bra att förbereda fram tills den ska in i ugnen.
Pizza med potatis- och pestofyllning
6 portionsbitar (1 stor rund pizza)
Receptet på fyllningen kommer från min kollega Kicki Linna och har blivit en storfavorit hemma hos oss. Receptet till pizzadegen har jag lånat ur Anna Bergenströms kokbok Annas mat.
Pizzadeg:
1, 25 dl ljummet vatten
1 msk mjölk
6 g jäst (motsvarar 6 kryddmått)
1 msk honung
2-3 msk olivolja
2-3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med vätskan. Blanda ned olja, salt och honung. Blanda i mjölet, lite i taget. Bearbeta den för hand i cirka fem minuter. Degen ska vara ganska lös, men ändå släppa från kanterna. Jäst övertäckt med bakduk i en halvtimme. Värm ugnen till 250 grader. Under tiden görs fyllningen.
Pesto:
1 kruka basilika
1 påse pinjenötter
1 rejäl vitlöksklyfta
1/2 parmesanost
1,5-2 dl olivolja
ev salt
Kör ingredienserna i matberedare eller gör som jag alltid gör, tillred peston i en mortel. Mortla nötterna, hacka basilikan och riv vitlöken fint på rivjärn. Blanda ihop med finriven parmesanost och slå i olivolja tills peston är lite lagom flytande, inte för lös. Smaka eventuellt av med lite salt. Den som vill spara tid köper färdig pesto på burk, det finns flera goda sorter att välja mellan. Pinjenötterna kan bytas ut mot solroskärnor eller andra nötter och lite citron kan också vara gott att ha i.
Potatis:
Skiva tre runda potatisar mycket tunt, det går bra att använda en potatisskalare. Skala helst inte potatisen innan, skalet ger en snygg kant. Torka av potatisskivorna med hushållspapper.
Baka ut pizzan så tunt du kan, jag brukar slå lite olivolja på ett bakplåtspapper eller direkt på plåten så blir degen lättare att arbeta ut. Bred över peston och fördela potatisskivorna ovanpå. Grädda tills kanterna börjar bli bruna. Ta ut pizzan ur ugnen och skiva över en mozzarellaost. Ställ tillbaka pizzan i ugnen i fem minuter tills mozzarellaosten har smält. Strö över färsk basilika. Jag tycker att den här pizzan blir allra bäst välgräddad.
Citronmarinerade oliver
Ett gott tillbehör på alla buffébord, som tapas eller tilltugg till drinken.
1 burk blandade oliver med kärnor
1 citron
1/2 dl olivolja
finhackad persilja
flingsalt
Riv citronskalet och blanda i olivoljan. Pressa i citronsaften. Slå blandningen över oliverna. Strö över finhackad persilja och lite flingsalt innan servering.
Tzatziki
För 6-8 personer
Den klassiska grekiska yoghurtsåsen är god till tabboulehn och linssalladen.
1 burk (500 g) grekisk yoghurt, 10 procent fett
2 vitlöksklyftor
1/2 gurka
salt, svartpeppar
ev honung
Riv gurkan på rivjärnets grova sida. Krama ur vätskan ur ”gurkrivet” med händerna. Blanda med yoghurt och riv ned vitlöken. Salta och peppra. Tillsätt eventuellt lite honung för att balansera upp syrligheten i yoghurten.
Vaniljyoghurt med saltrostade
mandlar, hallon och vit choklad
För 6 personer
Det här är den perfekta desserten! Söt, syrlig och salt på samma gång. Och otroligt lätt att fixa till.
250 g frysta hallon
Tina hallonen i rumstemperatur, men låt dem inte tina helt. De håller formen bättre om de fortfarande är lite frusna vid servering.
Yoghurt:
1 burk (500 g) grekisk eller turkisk yoghurt
3 msk florsocker
1 tsk vaniljpulver
Mandlar:
1/2 påse sötmandlar
2 msk råsocker
1 msk flingsalt
lite neutral olja till pannan
50 g vit choklad
Rör ihop ingredienserna till yoghurten. Ta i mer socker om det känns för surt. Hacka mandlarna grovt och hetta upp lite olja i en stekpanna. Lägg i mandlarna och strö över salt och socker. Sänk värmen och rör om hela tiden, tills mandlarna har fått en karamelliserad yta. Låt svalna på lite hushållspapper som suger upp överflödig olja.
Bottna sex mindre glas med yoghurt. Lägg ett lager hallon och sedan ett lager mandlar. Varva tills glaset är fullt. Avsluta med hallon och lite mandlar. Ta en potatisskalare och hyvla över vit choklad på toppen.