Under åren av rivningshysteri i stadsdelen Haga, Göteborg, såg en man chansen. Han ville ha minnen från bebyggelsen och skruvade loss dörrhandtag innan grävskopornas käftar började käka husen.
Dörrhandtagen var en del av husens historia. En detalj som kunde ge en bild av de många olika språk ett hus har. Varje hus - till skillnad från dagens byggande - hade sin särpräglade arkitektur. Sina portar, sina dörrhandtag. Därav värdet för en samlare.
Stenkonservator Rikard Larsson har ett liknande intresse, om än på mer professionell basis. Han har dokumenterat portaler i Gamla stan, Stockholm.
Portaler var husägarens ansikte utåt. Ett sätt att meddela hur man ville bli uppfattad. Med vishetsord eller några rader med ett religiöst budskap. Eller med prakt - här bor en medborgare av rang.
Språken - svenska, hebreiska, tyska, latin med flera - visar att det mångkulturella fanns redan vid denna tid även om uttrycket inte var påfunnet. Eftersom många människor på den här tiden varken kunde läsa eller skriva var bildspråket viktigt.
På en portal visas hur en munk och en herreman drar gränja. Sammanbundna med en repslinga runt nackarna försöker de att dra in den andre i den eld som finns mellan dem. En kommer att klara sig, den andre blir svedd. Motivet ger upphov till flera tolkningar, till exempel att dragkampen står mellan lust och kyskhet. Uttrycket hårdnackad lär komma från denna dragkampsliknande lek, upplyser Rikard Larsson.
Det är just sådana berättelser som ger texten och portalerna liv. På en karta finns 75 portaler markerade. Om du bara undviker geschäftet med turistprylar som har sitt epicentrum längs Västerlånggatan, kan du med denna bok göra en intressent historisk vandring.
Rosenportalen från slutet av 1500-talet anses vara en av de äldsta i Gamla stan. Från den och vidare framåt i historien kommer du att hitta flera portaler som skulle kunna vara entrén till en "Bellmankrog". Rikard Larsson bistår med fakta. Du kan betrakta och addera med din fantasi.
Jag har egentligen bara en invändning. Boken borde ha haft hårda pärmar eftersom den inte är en i mängden utan kan klassas som standardverk.