Alfred Nobel, hade du gillat att en amerikansk sångare och låtskrivare får ditt stora litterära pris? När jag läser ditt testamente så är du fåordig om litteraturpriset. Du ger ju inte Svenska akademien någon anvisning om kraven på en pristagare.
Du säger så allmänt om räntan på ditt arv att det ska användas ”som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”. Om jag förstått dig rätt så gäller det samtliga priser, även litteraturpriset. Har Bob Dylan det senaste året gjort ”menskligheten den största nytta”? Dylan, en nyttig artist? Njaä.
Sedan säger du om just litteraturpriset, att det ska tillfalla ”den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning”. Ja hur ska vi tolka det, kvalar Bob Dylan in? Idealisk står ju för det bästa tänkbara, näst intill det perfekta? Det låter nästan ouppnåeligt, kan ens Bob Dylan nå upp till den nivån?
Sedan var det ju det där med musiken, att Bob Dylan är en musiker mera än en boklig författare. Hur var det på din tid, Alfred, omfattade begreppet litteratur samma som det gör i dag. Svenska akademien säger i sin motivering om Bob Dylan: ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.
Sång. Vill Svenska akademien förvandla ditt nobla litteraturpris till ett alltmöjligtpris? Vad stod egentligen begreppet litteratur för på din tid, Alfred? Var det också sång och musik?
Vi läser i Nationalencyklopedin att begreppet litteratur betyder ”samlingsteckning för skrivna texter som uppfyller vissa estetiska kriterier”. Det bör Bob Dylan klara, men det står inget om sång och musik.
Var det så också på din tid, Alfred? Några svar kan vi inte få av dig och då får vi i stället idka det som fint heter grävande journalistik. Vi går bakåt i tiden, gräver i gamla uppslagsverk. Vi tar fram Nordisk familjebok från 1912, Uggleupplagan. Den kom ju visserligen ut 16 år efter din död, men kanske kan vi ändå finna en beskrivning av begreppet litteratur som stämmer överens om vad du tänkte dig när du skrev ditt testamente.
Jo, där finns svaret! Du tänkte visst på en Bob Dylan när du skrev testamentet. Svenska akademien följde din vilja från 1895 när den valde pristagaren 2016. Det står ju så här i det gamla uppslagsverket: ”Till litteraturen räknar man ofta äfven sådana resultat af mänsklig själsverksamhet som folkvisor, sagor o. d., ehuru de upptecknats i skrift först efter lång tillvaro som muntlig berättelse, recitativ eller sång.”
Så visst fyller Bob Dylan kraven på Nobelpriset i litteratur. Svenska akademien har följt din vilja, Alfred. Den här gången, men det gjorde den inte så länge sagoberättaren Astrid Lindgren levde.