Utgivningen av engelskspråkig litteratur i Sverige imponerar inte

Den svenska höstutgivningen av litteratur pågår för fullt. Men blickar man utanför landets gränser finns en mångfalt större marknad. Tomas Polvall har tittat på den brittiska och amerikanska utgivningen och tipsar om några guldkorn.

Kultur och Nöje2009-10-03 06:00
Svensk Bokhandels katalog över höstens bokutgivning i Sverige är på 548 sidor. Om det fanns en katalog som presenterade höstens utgivning i England och USA skulle den vara på 7 387sidor, cirka. Det går att hålla tummarna och hoppas på översättningar, men det är inte särskilt begåvat, ty ytterst lite översätts, mest är det deckare och annan lättare underhållning som försvenskas. När det sker är det inte alltid så imponerande, inte sällan är både papper och tryckning sämre. Framförallt är böcker i England och USA mycket billigare.

Av kvalificerad skönlitteratur översätts mycket lite och av nonfiction nästan ingenting alls, inte ens från engelska. Etablerade engelska författare som Graham Swift, Rupert Thompson, William Boyd och många andra översätts inte. Elizabeth Strout som fick Pulizerpriset för den lysande Olive Kitteridge finns inte på svenska. Lorrie Moore utger i höst romanen A Gate at the Stairs. Den vill jag läsa efter att i sommar ha njutit av hennes novellsamling Birds of America. Richard Powers fick Pulitzerpriset för Minnets eko som utkom i Sverige i våras. I USA utkom den för tre år sedan. I höst utkommer Generosity, hans nionde roman. På svenska finns två av hans romaner.
Philip Caputo, författare till A Rumor of War, en av de bästa krigsskildringar som någonsin skrivits, utkommer i höst med romanen Crossers som skildrar konfliktfyllt liv längs gränsen mellan USA och Mexiko.
För att följa med vad som händer där är det nödvändigt att ha koll på den omfattande bokutgivningen i ämnet.
Det gäller också för konflikten mellan Israel och Palestina om vilken det utkommer hur många böcker som helst. Robert Fisks hyllning i The Independent till professor Avi Shlaim gör läsning av dennes bok Israel and Palestine nödvändig.
Sjunde volymen i Kevin Stars monumentala historia om Kalifornien skildrar utveckling från andra världskriget till 60-talets mitt.
Under dessa år blev delstaten inte bara blev den dominerande i USA utan också trendsättare för stora delar av världen I dag är det kris med stort K i Kalifornien. Ännu värre är det i många mindre samhällen i Mellanvästern. Jag upplevde det i Lexington, Nebraska för några år sedan.
I Methland skildrar journalist Nick Reding det utbredda narkotikamissbruket i Oelwein, Iowa, ett lantbrukssamhälle 500 kilometer från Chicago.
Samma problem finns i hundratals amerikanska jordbrukssamhällen när välstånd ersätts av arbetslöshet och drogproblem.

En av höstens bästa böcker har jag redan läst. Anna Minton visar i Ground Control hur England håller på att bli världens mest segregerade övervakningssamhälle. Från engelska städer går det att ge sig ut på engelska landsbygd i sällskap med Joe Morans On Roads: A Hidden History.
En kulturhistoria om engelska vägar ger säkert inspiration till kommande resor.
Fairtrade har länge främst varit livsmedelsprodukter som kaffe och bananer, men ett genombrott för ett rättvisemärkt resande skulle bli en revolution. Miljöjournalisterna Richard Hammond och Jeremy Smith presenterar i Clean Breaks ett resande med fokus på upplevelser nära lokalbefolkningen.
Rebecca Solnit, författare till Wanderlust, en bok om litterära vandringar utkommer i höstmed A Paradise Built in Hell som visar hur hjälpsamhet och självorganisering blomstrar bland människor under katastrofer.
En bok i närbesläktat ämne är Half the Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide av Nicholas D. Kristof och Sheryl WuDunn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!