Med bara någon dags eftersläpning upprepades argumentationen på Norrbottens-Kurirens ledarsida.
Till sist kan inte Bo Hultin hålla sig, utan stämmer högljutt in i den centrala propagandakören. Kultursatsningarna sker på primärvårdens bekostnad påstår han.
Sanningen är att sedan 2005 har Primärvården och Kulturdivision fått samma - exakt samma - ökning av sina anslag! Samma kompensation för prisökningar, samma krav på sänkta kostnader.
Argument blir inte starkare för att de upprepas. Samtliga skribenter missar det allra viktigaste: Utan regional utveckling och kultur blir Norrbotten ett fattigt län att leva i.
För det första: Regionala utvecklingsinsatser behövs för att skapa bättre förutsättningar för hållbar utveckling, tillväxt och framtidssäkrare jobb. Kultur stimulerar såväl samhället som människorna på flera viktiga sätt. Skapande och kreativitet, nya upplevelser och möten, ett öppet samhällsklimat gör livet rikt. För att inte tala om kulturens betydelse för folkhälsan!
För det andra sker intet av detta i det fördolda. Tvärtom, besluten protokollförs (och om de allra, allra flesta av dem råder en bred politisk enighet) och resultaten återredovisas öppet i rapporter till styrelse och fullmäktige och på vår webb, www.nll.se/regionalt och www.nll.se/kultur .
För det tredje kan inte resurser till kultur och regional utveckling växlas mot hälso- och sjukvård rakt av. Merparten av resurserna matchas mot motsvarande insatser från samarbetspartners, kommuner, stat eller EU. När en landstingskrona försvinner, försvinner en eller fler statliga eller EU-kronor.
De 11 miljoner kronor (0,0017 procent av landstingets budget) som landstinget under 2009 satsade på regionala utvecklingsprojekt skapade på det sättet 410 miljoner utvecklingskronor. Inom kulturområdet är mönstret detsamma. När vi satsar 3 miljoner kronor på en film som omsätter 30 miljoner kronor, så stannar hälften, 15 miljoner kronor i länet.
Och slutligen: De som angriper landstingets insatser för regional utveckling och kultur blundar för att landstinget är det enda folkvalda organet på regional nivå - det ger oss ett särskilt ansvar för regionens utveckling. Att planera infrastruktur och kollektivtrafik och skapa förutsättningar för tillväxt, företagande och ett vitalt kulturliv kan inte bara diskuteras med antingen statliga eller kommunala ögon. Då kommer en rad frågor att hamna mellan stolarna.
Med våra långa avstånd är det väl snarare tvärtom; vi måste bli ännu bättre på att skapa förutsättningar för effektivt och miljövänligt resande över kommun- och länsgränser eller erbjuda även länets avlägsnaste delar tillgång till ett rikt kulturutbud.