Urban historia i fokus

Gränshandel, smuggling och gränsöverskridande giftermål. Det är några av de teman som den nya basutställningen "Våra städer på gränsen" vid Tornedalens museum är uppbyggd kring.

KOMPLEMENT. Pekskärmarna visar gamla arkivbilder.

KOMPLEMENT. Pekskärmarna visar gamla arkivbilder.

Foto: Saga Skovdahl

Kultur och Nöje2015-08-13 17:39

– Historiskt har Tornedalen varit ett enhetligt område. Människorna har talat både svenska och finska och rört sig naturligt över gränsen. Många har haft släkt på båda sidor. Det har vi tagit fasta på i den här utställningen, och därför är den viktig, säger Linda Vuollo, museipedagog.

Utställningen handlar mer om områdets urbana historia – städernas utveckling, handel och framväxten av industrin – än den som varit öppen sedan museet nyinvigdes för ett år sedan. Den första handlar huvudsakligen om älvdalen och hur livet var längre bakåt i tiden.

Mitt i utställningsrummet står en svart Volvo från 1965. I bilen sitter en man och en kvinna i 60-talskläder och i baggageutrymmet ligger stora Gevaliaburkar.

– Vi tänker oss att mannen är från Sverige och kvinnan från Finland, så har paren oftast sett ut. Svenska kvinnor lämnade Tornedalen i större utsträckning än männen för att de hade svårare att få arbete här. Eftersom Sverige var rikare än Finland efter kriget har vi idén att mannen kanske charmat kvinnan med sin fina bil. Kaffeburkarna symboliserar smugglingen, berättar Linda Vuollo.

De flesta föremål som visas upp kommer från den egna samlingen, andra har donerats till museet. I en av de många montrarna finns en Legokartong och en barncykel från leksaksaffären Jala vid torget i Haparanda:

– Den var känd i området och lockade även folk från Torneå. Vi hoppas att besökare som är härifrån ska känna igen föremål och minnas hur det var förr. Kanske kan de berätta för barn och barnbarn om föremålen, säger Linda Vuollo.

Utöver textskyltarna vid montrarna finns pekskärmar med kompletterande information och bilder. Rörliga bilder visas också på skärmar runt om i lokalen, och på övervåningen kan man bland annat lyssna på kortare historier på olika dialekter.

Utställningen är trespråkig och det finns en förhoppning om att riktigt långväga besökare bättre ska förstå vad som präglat området efter att ha besökt museet. Många av de som kommit i sommar har haft rötter i Tornedalen men själva flyttat därifrån, enligt Linda Vuollo.

Hon berättar att man ansträngt sig med att lyfta fram svenska inslag, tidigare dominerade det finska. Under höst, vinter och vår besöker många skolklasser museet:

– Många barn som varit här med klassen kommer tillbaka i sällskap med sina föräldrar. Det är verkligen roligt, då känns det som att vi lyckats intressera människor i alla åldrar, säger Linda Vuollo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!