Hur är det att vara ung i Norrbotten? Svaret ges i 78 bilder som ställs ut i Galleri Y i Sunderby folkhögskola. Det är bildelever från Kalix, Kiruna, Luleå och Haparanda som i valfri teknik gestaltar sina erfarenheter.
Kanske är det att känna sig fången, som i Moa Backes keramiska verk Fångens skrik, där hon formgivit en naken kvinna med en hög dödskallar framför sig och en spöklik vålnad som smyger sig på. Allt mot en blodröd bakgrund.
Eller så är det som Elle-Stina Påve skildrar det i sin målning där några barn i kvällsdunklet håller till vid några överfulla soptunnor. Välfärdens skuggsida eller bara barns nyfikenhet? Det är fin kvällsstämning i bilden.
Amanda Råman visar den största friheten från mottot för utställningen och en läcker frihet också i färgvalet. Kanske är det ett lappländskt landskap hon målat. Hon liksom tittar ut ur en grotta och långt därborta reser sig ett bergsmassiv som skiftar i rött och gult. Det är konstverk nummer 1 i utställningen och det intar också förstaplatsen.
Efter utställningen av de 78 verken i Sunderbyn kommer 30 att tas ut till en vandringsutställning som ska visas av konstföreningarna runtom i Norrbotten. Vid torsdagskvällens vernissage fick också tre av de unga konstnärerna hedersomnämnande och stipendium på 1 000 kronor vardera. De tre är Isabella Byberg för Rymdögon, Manuel Lindqvist för Regnbågstårar och Ellen Kenttä för Sociala berget.