"Spot on!" ska genomföras i alla sex kommuner som ingår i Ung Scen-projektet under de tre åren.
– Vi vill lyfta nya berättelser upp på scenen, säger Daniel Isakson, verksamhetsledare och beskriver att intresset är stort för denna form av teaterskola.
– Det har bildats nya teatergrupper i Gällivare efter den "Spot on!" vi hade i Hakkas. Vi hoppas att Norrbotten ska få många nya teatergrupper.
Det är Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn och Luleå kommuner som är så kallade pilotkommuner i projektet Ung scen. Det är i dessa kommuner som ungdomar i åldern 16-24 år kan få delta i skapandet av teater.
– Vi vänder oss till arbetslösa ungdomar och de som inte studerar. De får upptäcka teatern och se hur det går till bakom kulisserna. Under fyra dagar får de delta i allt från att skriva manus till att stå på scen som skådespelare, säger Daniel Isakson.
Till hjälp i arbetet har Ung scen erfarna skådespelare och regissörer från Norrbottensteatern och målet för Ung scens "Spot on!" är tydligt.
– Vi vill att det ska skapas nya teatergrupper ute i kommunerna. Därför ingår också utbildning till teaterledare. Nu har vi nya, unga teaterledare i flera kommuner.
Förutom att Ung scen ska så frön till nya teatergrupper i det till vissa delar teaterlösa Norrbotten, ingår också att producera egna pjäser. Efter den första "Man vänjer ju sig vid det vackra" kommer nu uppföljaren "Vi hänger inte här, vi går runt". Den pjäsen samproduceras med Riksteatern i Botkyrka och med skådespelare från Norrbotten och Botkyrka.
– Vi vill att röster från olika delar av landet ska mötas, säger Daniel Isakson.
Den nya pjäsen är en uppföljare av den första "Man vänjer sig ju vid det vackra" och bygger också den på intervjuar med ungdomar. Frågan som ställs är hur platsen där man bor påverkar identiteten, om man gått på högstadiet i Norrbotten, i en förort till Stockholm eller i Kristianstad?
Den nya pjäsen hade urpremiär i Botkyrka den 17 mars och Norrbottenspremiär på tisdagen, men då bara för lärare.
– En del sa att vår pjäs var det bästa de sett på skolan, säger skådespelaren Nora Bredefeldt, en av fyra.
I tre år pågår projektet Ung scen, men det ska inte stanna där.
– Målet är att verksamheten ska bli permanent, säger Daniel Isakson.