Författaren Tommy Lundmark har valt en dubbeltydig titel på sin bok, "På botten av viken". Jo, det handlar om Bottenviken och om Norrlandskustens dramatiska 1900-tal, och frukten av dramatiken har ofta sjunkit till botten.
Sedan finns där dramatiken som utgått från botten, eller i vart fall en bit under havsytan. Då handlar det om ubåtsjakterna under 1980-talet i Töre och som är ett nytt avsnitt i denna bok som kom ut första gången 2006.
Lundmark rör sig från första världskriget och till det kalla krigets tillfälliga vapenstillestånd. Han beskriver kriget som pågick utanför vår fredliga kust, om torpederingar, fartygskapningar, försvunna flygplan, stormförlisningar och neutralitetskränkningar. Sedan också det som försiggick på torra land, om krigsromantiken, det rasbiologiska tänkandet och undfallenheten mot Nazityskland.
Men nytt är alltså 1980-talets ubåtsjakter i Töre, ett inslag i det kalla kriget. Töre hade ett strategiskt läge. Vid denna tid fanns fortfarande Kalixlinjen och om fienden lyckades landstiga i Töre hamn kunde den kringgå denna strategiska försvarslinje och, enligt författaren, kullkasta alla strategier för hur Norrland skulle kunna hållas. Därför byggdes på 1950-talet Siknäsbatteriet med fyra 15,2 cm dubbelkanontorn från pansarkryssaren Fylgia. När ubåtsrapporterna kom 1987 var Siknäsbatteriet ännu i drift.
Redan våren 1983 kom uppgifter om en misstänkt ubåt i Törefjärden. Kustbevakningen hade också vid Södra Kvarken observerat en ubåt på väg norrut och in i Bottenhavet den 27 april. Då drog jakten igång och den kulminerade den 4 maj när en minstation sprängde två minor efter indikeringar om att en ubåt fanns i vattnet.
1983 års ubåtsjakt orsakade inget ståhej, men det gjorde nästa ubåtsjakt i Töre, 1987. Den betecknas som en av de stora vid sidan av Utö, Hårsfjärden och Karlskrona. Men inte heller denna gång kom det fram några bevis om att en främmande ubåt seglat omkring under ytan i Törefjärden.
Tommy Lundmark går igenom 1987 års ubåtsjakt i Töre dag för dag, beskriver det där som vi fortfarande minns. Om timmerspärren som upprättades för att stänga inne den misstänkta ubåten, sjunkbomberna som fälldes och så inte minst den påstådda beskljutningen av främmande grodmän som stigit upp ur vattnet. Det var NSD:s stora avslöjande och bakom detta stod reportern och den blivande deckarförfattaren Liza Marklund som träffat meddelsamma officerare på Stadspuben i Luleå. Militärledningen förnekade i sten att några grodmän skulle ha beskjutits.
En vecka efter den påstådda beskjutningen av grodmän, som blödande skulle ha försvunnit i vattnet, avblåstes 1987 års ubåtsjakt i Töre. Ingen ubåt hade siktats och de många observationerna förklarades som "vaktposteffekten". Alla spanade efter ubåtar och de militära experterna förklarade observationerna som gjordes av ubåtar med det speciella fenomenet i Norrlands ljusa sommarnätter. Då går det att se nästan vad som helst – vittra, troll och såväl högre som främmande makter. Det hänger bara på vad observatören förväntar sig att se.
Tommy Lundmarks genomgång av ubåtsjakten är intressant, så här i backspegeln. Sedan bjuder han på den där andra, tidigare dramatiken under de båda betydligt hetare krigen, när världen stod i brand.