Två unga författare med fokus på samisk identitet
Ann-Helén Laestadius och Annica Wennström är båda samer, bor i Solna och har skrivit var sin ungdomsbok om samisk identitet. På bokmässan anlitades de flitigt som föredragshållare på temat "same och/eller svensk".
Foto:
Ann-Helén Laestadius huvudperson är en ung tjej i Solna som söker sina samiska rötter. När hon börjar SMSa med en kille från Soppero, där hennes mammas släkt bor, blir hon mer och mer intresserad för det samiska.
Annica Wennströms huvudperson är en ung kille som bor i en storstad med sin mamma. På sommarloven skickas han till sin samiska mormor i Mellannorrland och en tillvaro som är vitt skild från den han lever i hemma. Han har till och med två olika namn - Nils på skolterminerna och Nejla på loven.
Ett gemensamt tema i böckerna är vem som ska få definiera vem som är same.
- I min bok blir huvudpersonen Agnes kallad för fusksame eftersom hon inte bor i Soppero och lever i den samiska kulturen, berättar Ann-Helén Laestadius.
Själv förnekade hon att hon var same när hon gick skolan i Kiruna för att slippa bli kallad för lappjävel. Inte heller fick hon lära sig samiska hemma.
Annica Wennström som kommer från sydsamiskt område har på ett sätt haft det ännu svårare att behålla sin samiska identitet.
- Vi som inte är renskötare har blivit trängda både från den svenska sidan och från den samiska och har levt med en känsla av skam och av att inte höra till någonstans.
Med sina böcker hoppas de kunna bidra till att stärka självförtroendet hos en ny generation samer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!