Två nya stjärnor?

Omkring 1 500 tvillingpar hade skickat in en ansökan och 400 par fick komma på audition.Det blev Erica och Hanna Midfjäll, 19, från Kiruna som fick huvudrollerna till ungdomsfilmen "Jag saknar dig".Inspelningarna pågår som bäst, men systrarna längtar redan till premiären om ett år.

Erica och Hanna Midfjäll från Kiruna spelar huvudrollerna i ungdomsfilmen "Jag saknar dig" som just nu spelas in i Piteå. Premiären ligger ett år fram i tiden och systrarna får vänta på det som kan bli en omvälvande förändring i deras liv. FOTO: HANS STERNLUND

Erica och Hanna Midfjäll från Kiruna spelar huvudrollerna i ungdomsfilmen "Jag saknar dig" som just nu spelas in i Piteå. Premiären ligger ett år fram i tiden och systrarna får vänta på det som kan bli en omvälvande förändring i deras liv. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

Kultur och Nöje2009-09-29 06:00
Filmens händelser är förlagda till Piteå där besättning och skådespelare arbetar från tidig morgon till sen kväll för att hålla tidsschemat. När NSD träffar tvillingparet har de nyss kommit hem till Kiruna över helgen, utpumpade efter en tuff vecka.
Samtidigt njuter de i fulla drag av tillvaron som skådespelare.
Imponerad regissör
- Det är ett jätteintressant yrke. Om chansen att jobba med det här i framtiden tror jag absolut att jag skulle ta chansen, säger Erica Midfjäll.
Helt bortom rimlighetens gräns är det inte. Filmens regissör, Anders Grönros, är i alla fall imponerad av vad Erica och Hanna har presterat hittills. Med tanke på vilket urval han har haft vore det kanske konstigt annars. Rekryteringen till huvudrollerna ska ha tagit ett halvår och det är många som har ratats på vägen.
På Anders Grönros meritlista finns bland annat manus och regi till filmen Agnes Cecilia - en sällsam historia som belönades med en Guldbagge när den kom 1991.
Nu gör han sin första långfilm på tolv år och comebacken bygger på boken Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl som handlar om tonårstjejen Cilla vars tvillingsyster Tina dör i en trafikolycka.
Större roll
Erica spelar Cilla som är den större rollen, vilket kanske förvånar dem som känner tvillingarna. Erica gick i våras ut LKAB:s industriprogram och hade från början siktet inställt på en bana som geolog.
Hanna gick däremot det estetiska programmet och har alltid varit intresserad av teater.
- Vi kände på oss vem som var vem och uppdelningen av rollerna var helt naturlig. Tinas personlighet låg ganska nära min egen när jag var 14 år, säger Hanna.
Erica säger att det inte har varit så svårt att gå in i känslan av att ha förlorat sin tvillingsyster. Det var bara att föreställa sig hur det skulle vara att leva utan Hanna.
Gamla dagböcker
- Då har det varit en större utmaning att spela en 14-årig tjej när man själv har fyllt 19.
Hanna håller med.
- Kläder och smink gör ganska mycket för att få utseendet att stämma med åldern. Men man ska ju agera som en 14-åring också. Jag har letat upp mina gamla dagböcker för att se hur man tänkte då.
Vissa har redan beskrivit Jag saknar dig som en ny Fucking Åmål, men det dröjer ett år innan vi vet om den kommer att få i närheten av samma mottagande. I så fall väntar en omvälvande förändring för Erica och Hanna Midfjäll.
- Jag har inte ens vågat sniffa vid begreppet kändis. Men så länge man är stark i sig själv kan man nog lära sig att leva med det också, säger Erica.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!