Två hemländer och två familjer

NY BOKPatrik LundbergGul utanpåRabén&Sjögren

Patrik Lundberg gör sitt livs resa för att söka sina rötter och sin identitet som adopterad.

Patrik Lundberg gör sitt livs resa för att söka sina rötter och sin identitet som adopterad.

Foto:

Kultur och Nöje2013-01-30 06:00

När Patrik Lundberg steg av planet i Korea var det första som slog honom att alla där såg likadana ut som han, vart han än vände sig. De hade samma längd, samma sneda ögon och svarta hår. Men han förstod inte ett ljud av vad de sa.

Så börjar Lundberg sitt livs resa för att söka sina rötter och sin identitet som adopterad. Från Korea kom han som baby till Sverige och Sölvesborg, 10 månader gammal, och där växte han upp som svensk. Att åka tillbaka för att se varifrån han kom var definitivt inte självklart för Lundberg. Tills han en kväll, på en fyllefest blev uppmanad av en kompis att resa dit. Och nästa dag när han vaknade upp bestämde han sig för just det. Nu har han skrivit om sin resa i den självbiografiska boken Gul utanpå.

Lundbergs berättelse turnerar mellan Sverige och Korea, då och nu. Han berättar om sin bakgrund i Sölvesborg, om den alkoholiserade pappan som försvann när han var 10 år, om att växa upp och alltid vara den som stack ut och var annorlunda. Men Lundberg redogör också för livet på och utanför skolan i Korea. Det är ett äventyr som handlar om allt från undervisning à la korvstoppning, ett studentliv som inte tillåter en sekund av avskildhet, sexuell frustration, inblickar i ett patriarkalt samhälle, fester och naturligtvis mötena med hans koreanska familj.

I Korea förvandlas han från Patrik till Jong Dae, hans andranamn. Från att ha varit konflikträdd och känt sig underlägsen hemma växer hans ego här.

Han är populär, umgås med klassens kung, blir omsvärmad av alla tjejer som tycker han är häftig och snygg. Men när han står inför första mötet med sin biologiska familj rinner allt av honom och han undrar varför han är där.

Jag dras med Lundbergs historia, han skriver lättsamt, med humor och flyt, är rättfram, självironisk och utlämnande, men ibland kan jag tycka att han gömmer sig bakom den kåserande tonen, att han tar lätt på allvaret, slår det ifrån sig. Men att det är både en inre och yttre resa han gör står helt klart. Han är och förblir svensk, men Korea har kommit att bli en del av hans identitet. Han har blivit en hel människa, med två hemländer och två familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!