Tuff konkurrens gör att många lämnar kulturarbetsmarknaden

- Det är allt svårare för kulturarbetare att försörja sig, konstaterar Anita Eriksson som är chef för kulturarbetsförmedlingen i Norrland. Den senaste statistiken visar bland annat att fler och fler som varit arbetssökande inom kultursektorn nu gett upp och sökt sig till helt andra branscher för att få jobb.

Foto:

Kultur och Nöje2011-01-20 06:00

I somras granskade NSD Kultur inkomstläget bland kulturarbetare och kunde då konstatera att många, även etablerade konstnärer, hade synnerligen låga årsinkomster. Nu visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen att allt fler ger upp och lämnar kulturbranschen. Hur många det egentligen rör sig om är svårt att säga exakt, men uppskattningsvis är det i vart fall cirka 400 personer som de senaste 7-8 åren lämnat kulturen som arbetsmarknad i Norrland.

- Ett av skälen är att själva arbetsmarknaden för konstutövare blivit kärvare, menar Anita Eriksson.

Renodlade anställningar blir allt färre inom media och kultur. Även de tillfälliga uppdragen minskar, enligt Arbetsförmedlingen. Förr fanns alltså fler möjligheter att få jobb som sträckte sig över några månader.

- Men nu kräver uppdragsgivaren ofta att den som anlitas ska ha eget företag och f-skattsedel.

Förändringarna i trygghetssystemet har också haft stor betydelse, tror Anita Eriksson. Strängare
a-kasseregler gör att det blir svårt att gå mellan korta uppdrag och ha stämplingsperioder emellan.

- Förr var ju a-kassan som en slags yrkesförsäkring för kulturarbetare, säger Anita Eriksson.

Det förnyade läget har nu lett till att fler startar eget. Någon uppföljning över hur det går för de nystartade kulturföretagen har dock inte arbetsförmedlingen gjort.

Bortfallet från kultursektorn kunde ha varit mycket större med hänvisning till att inkomsterna ofta är låga.

- Varje undersökning visar att kulturarbetare har svårt att försörja sig. Men ofta styr passionen, inte pengarna, tror Anita Eriksson.

Nu är alltså trenden att fler ändå kastar in handduken. En annan tendens är att väldigt få nya bildkonstnärer etablerar sig i norr. I stället åker man till Stockholm, eller städer som Berlin och New York.

- Där är chanserna kanske större att etablera sig.

Även Arbetsförmedlingen försöker nu utveckla samarbete utanför Sveriges gränser. Till våren finns möjlighet att få bidrag till jobbsökarresor utomlands.

- Det kan bli särskilt positivt för kulturarbetare, spår Anita Eriksson.

Dessutom har Arbetsförmedlingen gjort en inventering av lärlingsplatser på operahus i Europa. Och i dag åker en kulturarbetsförmedlare från Luleå till Leipzig för att diskutera samarbete kring rekrytering av musikalartister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!