Tre jättar kan ta över kulturlivet i Sverige
Av dagens 24 statliga kulturmyndigheter ska det i stället bara bli tre. Det föreslår Kulturutredningen, enligt Dagens Nyheter. "Det vore som att lägga en våt filt över svenskt kulturliv", säger Vänsterns Siv Holma.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Hon bekräftar att Kulturutredningen tänker föreslå en rejäl omstrukturering av de statliga kulturmyndigheterna. Enligt Dagens Nyheter ska Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Författarfonden slås samman till en enda myndighet med uppdrag att fördela de statliga anslagen.
En annan myndighet som kan få namnet Kulturarvsmyndigheten ska sköta kulturarvet, museerna och den offentliga miljön. I den ska Riksantikvarieämbetet, Statens konstråd, Riksutställningar, Arkitekturmuseum med flera myndigheter ingå. Eventuellt ska även alla statliga museer ingå i den myndigheten.
Förslagets tredje kulturjätte kallas Arkivverket. Den ska byggas upp av vad som i dag är Riksarkivet samt de sju landsarkiven, Talboks- och punktskriftsbiblioteket och Institutet för språk och folkminnen.
- Man behöver inte vara expert för att räkna ut att omorganisationer tar tid, och kostar pengar, gör man väldigt stora förändringar så gör man det inte från en dag till en annan. Jag tycker man går fel väg, säger Siv Holma.
Siv Holma ser den enorma omorganisationen som ett sätt för allianspartierna att minska statens inflytande över kulturpolitiken. När det gäller kulturen ute i landet har Kulturrådet tydligt signalerat att regionerna ska ta över ansvaret.
- Den känsla jag får är att den nya regeringen inte tycker att dagens kulturpolitik speglar deras synsätt och då vill man förändra. Och deras tankesätt handlar ju mycket om att bejaka kommersialismen, att kulturutövarna ska överleva genom att bli företagare. Jag känner att man vill försvaga den statliga nivån, i stället ska marknadskrafterna blir starkare, säger Siv Holma.
Även Stina Oscarson, regissör och initiativtagare till den alternativa Skuggutredningen, är minst sagt skeptisk.
- Det är så stora förändringar att det nästan känns som ett skämt. Under fem års tid skulle det råda totalt kaos, jag bara undrar hur man ska genomföra sådana enorma förändringar utan att det kostar något, säger hon.
- Man måste ju börja titta på vad man vill med kulturen, med att tala om vad konsten och kulturen verkligen betyder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!