– Vi har varit tydliga om vad pjäsen handlar om när vi kontaktat kommunernas inköpare. Många har bett oss återkomma och när vi sedan gjorde det fick vi veta att en annan pjäs köpts in, säger Maria Gottfredsen , pjäsens skådespelare.
Hon gör rollen som Eli som ställs inför valet, flickgruppen eller pojkgruppen, när det ska spelas fotboll på gymnastiklektionen. Hen vet inte vilken grupp hen egentligen tillhör.
– En enda tanke och sekund är hela pjäsen. Det är inget självklart val för Elin. Det lösgör fantasier och skräckvisioner vad det innebär att tvingas välja, säger Liv Elf Karlén, pjäsens författare.
Det är andra pjäsen hon skrivit för Scratch. Den förra mötte inget motstånd hos kommunernas inköpare.
– Vi har jobbat med genus de senast åren och vi tyckte att vi behövde bredda oss, visa mera mångfald. Det finns ju mera än bara kvinna och man och då fick Liv i uppdrag att skriva denna pjäs med vida ramar, säger Scratch chef Marie Wallstén.
Bland andra Koraller är den första barnpjäsen i Sverige som tar upp transsexualitet och det är för vågat för kommunernas inköpare av skolpjäser, i vart fall i Norrbotten. Hittills har bara Luleå och Gällivare köpt pjäsen.
– Vi är förvånade. Sedan 2010 har vi jobbat med pjäser om genus och vi brukar varje år få sälja samma antal föreställningar. Köparna verkar inte mogna för transfrågan. Den typiska inköparen en kvinna i 60-årsåldern och hon kanske tycker det kan bli jobbigt att försvara pjäsvalet, säger Marie Wallsten.
– Kanske skulle pjäsen vara mindre skrämmande om det handlade om dom, transpersonerna, och inte vi och tvåkönsnormen.
Två kommuner har visat intresse för pjäsen, men ännu inte fattat något beslut. Det är Pajala och Boden.
– Pajala har problem med laestadianerna, men det är ju så spännande. Vi vill gärna spela pjäsen för laestadianerna, säger Marie Gottfredson.
– Kiruna är ju på tåget i denna fråga men där har vi ingen chans. LKAB betalar all barnteater och köper bara av Norrbottensteatern, säger Dan Svärd, pjäsens regissör.
Fredag den 5 september har pjäsens urpremiär.
– Vi ger inte upp. Pjäsen ska vi spela i två år och vi ska göra en Sverige-turné. Den ligger i framkant som barnteater, säger Marie Wallstén.