1. Vad gör du just nu?
– Jag har väldigt många perenner och har plockat upp mina nedgrävda frön nu i slutet av mars. De har legat under snön i tre månader. Det var besvärligt i år eftersom de låg under is och jag har fått spetta fram dem. Snart ska de få flytta ned i källaren. De flesta perennfröerna ska stratifieras, det vill säga kylas eller frysas. Det går också att ha fröerna i kylen eller i frysen, men jag tycker det är betydligt enklare att slänga ut alltihop. Alternativet är att låta fröna ligga kvar efter sommaren, då kommer ju perennerna upp av sig själv till slut. Men på det här sättet går det mycket snabbare och jag får tidigare plantor.
2. Du tillhör ju ett trädgårdssällskap, Sällskapet trädgårdsamatörerna för Övre Norrland närmare bestämt. Vad gör ni som är med där?
– Vi delar erfarenheter och kunskaper. Det är ett jättebra sätt att lära sig om trädgård på. Vi byter plantor med varandra och har studiecirklar.
3. När börjar trädgårdssäsongen för dig, så där på allvar?
– Det beror ju på. Planera gör jag ju under hela vintern, men det stora jobbet börjar när jag tar in mina perennfrön.
4. Hur mycket planerar du inför varje trädgårdssäsong?
– Det är först i slutet av varje sommar som jag ser felen, det som inte fungerande. Då börjar jag fundera över vilka förändringar jag ska göra inför nästa år, vad jag till exempel måste flytta på. När våren kommer då ser jag ju inte detta.
5. Var har du fått ditt trädgårdsintresse ifrån?
– Lennarts (hennes man, reds. anm.) pappa var väldigt trädgårdsintresserad och mina föräldrar var också det. Även min mormor var intresserad.
6. Vad är tjusningen med att ha en egen trädgård?
– Att få vara ute! Jag och Lennart planerar allt jobb tillsammans. Vi arbetar inte på samma ställe i trädgården samtidigt, men vi arbetar tillsammans för någonting. Det är en social grej också, vi träffar många människor och härliga trädgårdsvänner. Det är också en del av tjusningen. Vi driver ju upp våra plantor själva och ser träd och buskar växa upp från början. Många unga i dag vill ha fina trädgårdar, men de vill ha den fort. De köper stora träd och buskar och tänker kanske inte på att de måste hanteras på ett speciellt sätt. Jag kan förstå att de är ivriga, men många blir besvikna när de inte förstår varför buskarna och träden inte trivs eller dör. Det är lite synd.
7. Experimenterar du mycket med nya sorter?
– Nej, jag experimenterar inte bara för experimenterandets skull. Jag vill veta att resultatet blir bra innan jag införskaffar några grejor.
8. Är det någon skillnad i kvalitet på plantor som drivs upp från grunden och de man kan köpa färdiga i handelsträdgårdarna?
– Ofta får man jättefina plantor när man köper. Men mitt råd är att lyfta upp plantan försiktigt ur behållaren och titta på rötterna. Ser de fräscha och fina ut är det en bra planta. Men ibland plantorna ha fått stå i torka alldeles för länge och då kommer de inte att fungera. Fördelen med att driva upp sina egna plantor är ju att vi vet att de fungerar här uppe.
9. Hur pass mycket hänsyn måste den som vill anlägga en trädgård ta till växtzonerna?
– Här har vi zon sex, men sådant som är anpassat för zon fyra-fem går ofta bra. Det kan till och med fungera med sådant som passar för växtzon två om det är på rätt plats. Vår tomt är väldigt inbyggd av häckar och träd. Jag brukar säga att den som ska anlägga en trädgård ska satsa på väggar och tak, det vill säga buskar och träd. Det är inte nödvändigt att respektera växtzonerna så hårt. Jag har ett bra exempel. Vi hade en rhododendronbuske som inte trivdes på tomten tills vi flyttade den till ett nytt ställe i ett av tomtens hörn. Där började den växa. Det gäller att hitta en plats som är skyddad från vind, men plantera aldrig några växter längs husväggen!
10. Varför inte?
– Då får du vattna ihjäl dig. Plantera alltid så att det finns tillgång till regnvatten. Och det är inte bra för huset att plantera så nära.
11. Vilka förberedelser väntar härnäst?
– Snart ska vi öppna växthuset. I fjol gjorde vi det i mitten av april. Vi har värme på där inne så det blir aldrig kallare än åtta plusgrader.