1941 gav FrithjofSælen ut barnboken Snorre Sel som skildrade motståndskampen mot den tyska ockupationen. 74 år senare blir den tidigare censurerade boken för första gången teater på den norska samiska nationalscenen och kommer att gästspela i Norrbotten.
Boken handlar om den lilla till synes oskyldiga sälungen Snorre och hans kamp för tillvaron långt upp i norr under krigsåren. Den tyska ockupationsmakten inser att Snorre är allt annat än en oskyldig sälunge och att boken framställde ockupationsmakten i en dålig dager. Tyskarna förbjöd barnboken, det blev total censur.
Efter kriget blev den tillgänglig igen och uppskattad och nu ska den bli teater i en uppsättning av Det Samiske NasjonalteatretBeaivváš. För dramatiseringen står TineThomassen och det blir urpremiär den 6 mars i Kautokeino.
Teaterchefen Haukur J. Gunnarsson, som själv läste boken som barn, svarar för regin.
– Om man bortser från det politiska budskapet, som inte längre är aktuellt, så är historien en hyllning till djuren och naturen i Ishavet, som är utsatt för den globala uppvärmning som vi nu bevittnar, säger Haukur J. Gunnarsson.
Karaktärerna i boken är förutom den snälle sälungen Snorre Sel, som får representera Norge och så en värsting, späckhuggaren Glefs, som får karaktärisera ockupationsmakten. Måsar får spela quislingarna.
Pjäsen går på turné i Norge, men gör också en avstickare till Sverige. Den 19 mars spelas den i Jokkmokk och dagen efter i Kiruna.