Tokspäckat program på Bok & Bild

Inga direkta stjärnskott, men ett brett och innehållsrikt program blir det. Bok & Bild på Kulturens hus i Luleå 23-24 oktober bjuder på världens minsta och mopeddrivna konsthall.

FÖRFATTAREN. Romandebuterande Martin Luuk kommer.

FÖRFATTAREN. Romandebuterande Martin Luuk kommer.

Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Kultur och Nöje2015-10-02 15:52

Den sveper förbi, liksom ett antal konstnärer och författare. Ebba Witt-Brattström ska kanske stå-uppa. Men ingen vet om hon för ändamålet har med sig en uppblåsbar Knausgård.

Dessutom ska förstås Erik Lindegren-priset delas ut, stora till poeten Ida Björel, och lilla till unga uppstickaren Moa Backe.

– Vi försöker satsa på de unga i år, säger mässgeneralen och bibliotekarien Jan Olofsson som gärna vill föryngra publiken.

Ett gäng ungdomar har tillfrågats också, om vad de vill ha. Det blev inte J.K. Rowling som hamnade högst upp på önskelistan, som man kanske skulle kunna tro. I stället blev det önskemål om workshop i låtskrivning, vilket det också blir med rap-artisten Cleo – artistnamn för Nathalie Missaoui.

Utan att ha gjort någon statistisk jämförelse verkar det som om den norrbottniska representationen är större nu. Bok & Bild startade ju för ett antal år sedan på initiativ av norrbottniska konstnärer och författare som en mötesplats mellan konst, litteratur och publik. Men när arrangemanget togs över av biblioteket blev det mer fokus på utsocknes prominenser. Våra egna konstutövare fick liksom maka på sig, degraderade till lokala förmågor (om uttrycket tillåts).

Men i år syns det att de våra fått flytta upp några pinnhål, mot epitetet lokala prominenser. Här syns många namnkunniga som exempelvis Maria Vedin, aktuell med ny diktsamling. Anneli Furmark, konstnär och serietecknare uppväxt i Luleå är med. Så även Britta Marakatt-Labba, Mikael Niemi, Katarina Kieri, Mattias Alkberg, Birgitta Linhart och många andra.

Om bokmässan i Göteborg har ganska stort förlagsfokus är det inte så mycket av den varan här, inte i programmet i alla fall. Men här finns i alla fall Luleåbaserade Black Island Books med förlagsdirektören Peo Rask som presenterar nyutgivningar och sitt författarstall; bland andra Amanda de Frumerie, Hans Olov Ohlson, Roger Melin och Jan Bergsten.

Ett annat rekommenderat arrangemang är när konstnären Katarina Pirak Sikku från Jokkmokk samtalar om rasbiologi med författaren Maja Hagerman och historikern Curt Persson.

– Mitt i prick, säger arrangörsgeneralen också om föreläsningen Gränsbrytarna.

Det är journalisten Erik de la Regueras som pratar utifrån sin nya bok där han följt flyktingar på nära håll längs deras färd mot USA och Europa. Varvat med fältarbetet beskriver han migrationens historia och ser ett tydligt samband mellan de allt högre murarna och vår tids växande nationalism.

– Dagsaktuellt, säger Jan Olofsson och hänvisar till den flyktingvåg som kommer till Europa i detta nu.

– Nu är ju lördagens Bok & Bild ett gratisarrangemang. Men vi har en idé om att låta besökarna lägga en frivillig entréavgift som vi sedan skänker till flyktinghjälp. Vi får se hur det blir.

Om han själv ska våga sig på ett personligt val, peka ut någonting speciellt ur programmet, så blir det Martin Luuk. En komiker som tidigare skrivit mängder av kortprosa. Men årets debutroman, Gud har för mycket tid, har Jan Olofsson läst och fallit för.

– Klart originell, helt utan klassisk struktur. Precis som livet.

Bland konstnärerna vill han gärna lyfta fram Helene Billgren som kanske tidigare hamnat i skymundan, bakom exmaken Ernst. Men nu ska hennes karriär, enligt utsago, spira.

En annan medverkande som det ofta talas om är den världsberömde fotokonstnären Esko Männikkö från Uleåborg. För övrigt kan nämnas att det finska inslaget på Bok & Bild blivit till lite av en egen alkov. Esko Männikkös föredrag kommer att tolkas till svenska. Men flera andra finskspråkiga inslag som inte översätts kommer också att finnas på mässan, enbart tänkt för finsktalande publik.

Ett späckat program alltså, där inte ens hälften av allt som erbjuds kunnat nämnas i den här artikeln. Totalt ett femtiotal programpunkter där det mesta samlats enbart till lördagen. Det blir alltså många programkrockar. Varför inte arrangemanget utsträckts även till söndag förklarar Jan Olofsson såhär:

– Vår erfarenhet är att söndagar inte fungerar så bra. Dåligt med folk. Det är den enkla förklaringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!