Tips för en bra krönika

Ett tips för en bra krönika: Ägna språket samma omsorg som du ägnar analysen och argumentationen, säger Patrik Lundberg, krönikor för Aftonbladet.

Ett tips för en bra krönika: Ägna språket samma omsorg som du ägnar analysen och argumentationen, säger Patrik Lundberg, krönikor för Aftonbladet.

Foto: Julia Lindemalm

Kultur och Nöje2017-11-27 06:00

En av fredagens intressanta programpunkter på Eyvind 2017 var Patrik Lundberg som både föreläste och hade en workshop om att skriva krönikor.

Krönikan är speciell jämfört med andra texter då den är personlig (subjektiv) och nästintill kan forma sig hur som helst (fri form).

Finns ett facit?

Jo, kanske. Patrik Lundberg, inbiten Malmöbo, har gett sig i kast med frågan och är aktuell med boken Facit – konsten att skriva krönikor.

Självfallet hade NSD Kultur en del frågor att ställa:

Hur fick du idén till boken?

– När jag ville lära mig att skriva krönikor fanns det ingen litteratur. Så jag skapade en egen populärvetenskap kring ämnet. Nu vill jag dela med mig.

Med tanke på bokens kaxiga titel: Vilket bemötande har boken fått?

– Boken har nått många läsare, främst på gymnasie- och högskolenivå. Jag tror att yrkesverksamma skribenter inte talar högt om den. Det anses lite fult att ta hjälp, vilket för mig är en absurd tanke. Böcker och övning har lärt mig allt jag kan.

Många skribenter kan inte göra skillnad på det personliga och det privata. Bussigt om du reder ut begreppen.

– Det finns ett ledord: allmängiltighet. Är berättelsen värdefull för läsarna eller bara för dig och dina vänner? Skriver du det här för läsarna eller skriver du för din egen skull?

Vad är det som gör en krönika angelägen och bra?

– En bra krönika ska fånga daggdroppen och spegla kosmos. Texten ska kommentera något aktuellt, men gärna fokusera på en detalj som berättar något om helheten.

Fem snabba tips för en bra krönika, tack!

– Tänk på vilka känslor du vill väcka hos läsarna.

– Tänk på hur du själv vill framstå för läsarna.

– Källkritik! Den fakta du påkallar måste vara sann.

– Skriv om. Redigeringen av texten tar längre tid än själv skrivandet.

– Ägna språket samma omsorg som du ägnar analysen och argumentationen.

Därmed återstår bara det svåra – att skriva krönikan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!