Tikkanens bibliografi kastar ljus över författaren som jobbskapare
Författare skriver inte bara böcker. Det finns en rent industriell sida, noterar Dan Sjögren när han läser en bibliografi över Märta Tikkanen.
Foto:
Författare är numera "handelsresande i egna texter", noterar Storå.
För egen del har jag alltid tyckt att Märta Tikkanen är genial i den rollen; när hon turnerar land och rike runt och presenterar nya varuprover från den egna textfabriken är hon lyhörd, vidöppen och intensiv. Mycket av det material som Storå så överskådligt sammanställt har också tillkommit i samband med sådana möten mellan publik och författare. Det kan handla om påannonser, personliga referat, notiser, osignerade tankar, analyser, hugskott.
När man granskar bokens personregister och artikelförteckning inser man att stora författarskap också har en rent industriell sida; de genererar helt enkelt mängder av sysselsättning och jobb i kultursektorn. Storå har i motsvarande grad fått lägga ner mycket arbete när hon nu rotat fram alla dessa källor.
I boken tecknas också översiktligt Märta Tikkanens verksamhet översiktligt. 1958 anställdes hon som journalist vid Hufvudstadsbladet, blev sedan lärare på heltid 1961 och frilansskribent 1966. Romandebuten kom 1970 då hon var 35 och gav ut Nu imorron. Åren 1972-79 var hon rektor vid Helsingfors svenska arbetarinstitut. Under den perioden publicerade hon ändå fyra romaner och skötte hem och tre barn! "Ibland hängde man nästan i taklampan och skrev", sa hon vid ett tillfälle.
Efter det har Märta Tikkanen verkat som författare, debattör och krönikör. Just nu skriver hon för övrigt på en bok om sin mormor och morfar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!