Bländande bra är höstens biografi om Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande journalist. Författaren Fatima Bremmer har gått igenom all dokumentation som är känd om denna världsberömda journalist och författare.
Ja, det var Ester Blenda som var den första som klädde ut sig till någon annan för att ta reda på varför ingen ville ta plats som piga. Hon arbetade hos en bonde i Sörmland och skrev sedan flera reportage i Svenska Dagbladet om tiden i lantbruket, och en bok, ”En piga bland pigor”. På 1970-talet kallas hennes journalistiska metod för att ”wallraffa” efter den tyske journalisten Günther Wallraff. Hon var bara 23 år när hon slog igenom med buller och bång 1914.
Boken säljer i 35 000 ex de första månaderna och trycks om gång på gång. Men vad ska hända nu med den unga journalisten? Hon är ju kvinna och har ingen chans att få fara ut i världskrigets Europa. Istället far hon norr ut. Till Hjalmar Lundbohm i Kiruna. Där får hon uppleva gästfrihet och frihet i den karga naturen. Hon träffar flera samer och bestämmer sig för att söka en utannonserad tjänst som nomadlärare nästa sommar.
I förberedelserna ingår att bo i Kiruna hela vintern, hos Hjalmar Lundbohm, för att studera finska. Trots att många motsätter sig att en ung reporter ska få arbeta som lärare för de samiska barnen får hon till slut klartecken. När vårvintern börjar är hon på plats och vandrar med Saarivuomasamerna från övre Soppero längs med Torneträsk till sjön Altevand i de norska fjällen. Hon följer med i flytten som alla andra som ska ta sig genom vårstormar, snöfall och evighetslånga dagsetapper.
De artiklar som hon publicerar och boken ”Kåtornas folk” kommer att påverka både politikers och vanliga människors syn på samer och deras liv i decennier. Hela Europa läser vad hon skriver om livet i norr.
Hon kommer från en borgerlig bakgrund med kontakter både med Herman Lundborg, som vid denna tid far runt och skallmäter samerna i Lappland, och Hjalmar Lundbohm, vilket syns i de texter som hon skriver. Hon har en kolonial blick på samerna och deras liv samtidigt som hon tar ställning för deras välgång. I hennes ögon, liksom i Hjalmar Lundbohms blick, ska samerna fortsätta sitt liv som nomader utan att påverkas av hur samhället runt omkring förändras. Hon kräver att de samiska barnen ska slippa läsa om blåsippor och annat som de aldrig kommer att möta där de bor. Efter en längre strid kommer Ester Blendas förslag att genomföras i nästa läroplan för nomadskolan.
Många tror att Ester Blenda är lika förtjust i Hjalmar Lundbohm som han är i henne, men det är inte fallet. Genom att författaren har fått tillgång till många okända brev och fotografier växer historien om Ester Blenda Nordströms livslånga kärlek fram. En berättelse som inte har varit offentlig. En kärlekshistoria med många hinder.
Fatima Bremmer har gjort ett fantastiskt gott arbete när hon berättar om hur Ester Blenda Nordström dominerar svensk press med sina reportage från när och fjärran. Men det som inte många känner till idag är att hon var en välkänd och storsäljande författare till flickböcker. Berättelser som innehåller hyss, krav på självständighet och många av de historier som Astrid Lindgren senare berättar om Pippi Långstrump och Madicken.
Det är i böckerna om Anne-Marie som huvudpersonen tar ett paraply och hoppar från taket för första gången i en flickbok. Det är Anne-Marie som har en egen häst och förebådar Pippis Lilla gubben.
Vill ni veta hur det gick till när Svea rike blev det moderna Sverige genom en otroligt spännande människas liv så missa inte denna biografi.