"The Duchess" saknar passion och glöd

THE DUCHESSGenre: KostymdramaPremiär: 19 december 2008Med: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Hayley Atwell, Charlotte Rampling med fleraRegi: Dibb SaulLängd: 1 tim 50 minCensur: 7 år.

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-22 06:00
Det är i slutet av 1700-talet. Den unga adelsdamen Georgina blir av sin mor bortgift med den betydligt äldre hertigen av Devonshire. Denne är en ointresserad, inåtvänd person, till skillnad från Georgina som är karismatisk och snabbt blir en centralgestalt i överklassens England. Hon lär under en semesterresa känna den unga lady Bess Foster. De två kvinnorna blir bästa väninnor - men snart blir Bess också älskarinna till hertigen.

De tre bor nu under samma tak, vilket självfallet inte minst Georgina har invändningar mot. Hon blir älskarinna till en ung lovande politiker, Earl Grey, vilket får den otrogne hertigen att protestera.
Allt detta kan låta som intrigen till en tv-såpa i 1700-talsmiljö, men det som skildras i The duchess är alldeles sant. Alla de här karaktärerna har funnits (ja, det var samme Earl Grey som gav namn åt en viss frukostdryck), och Georgina Spencer, som hon hette som ogift, är en person det skrivits en mängd böcker och artiklar om.

Om efternamnet Spencer verkar bekant, så hette prinsessan Diana detta. Och hon var en sentida ättling till Georgina - så man kan ju lugnt hävda att detta med att gifta sig med en äldre, ointresserad man med älskarinna är någonting som gått igen i släkten...
Keira Knightley, Ralph Fiennes och Hayley Atwell spelar huvudrollerna i detta ofta utmärkta drama, regisserat av Saul Dibb. Han har haft möjlighet att få filma i en rad olika engelska slott och herresäten, vilket givetvis ger filmen en extra touch av realism. Hans kamera rör sig till synes obehindrat i dessa gigantiska hus, som nästan spelar en lika stor roll som skådespelarna. Dessa är utmärkta - Knightley får fram Georginas livsglädje och charm, Fiennes gestaltar utmärkt en riktig träbock och Atwell, ja, den kvinnan är på gång att bli någonting riktigt stort inom engelsk film.
Det som saknas är den där extra passionen, den där extra glöden, som kunde givit dramat en extra skjuts. I skildringen av det erotiska, någonting som givetvis är grunden i det som händer, har Dibb varit mer återhållsam än han borde ha varit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!