Textiltryck med luft under vingarna

Textiltryck på Konstskolan i Sunderbyn har luft under vingarna just nu. Sedan 1995 har det ställts ut "Vi trycker olika" och nu sker det igen. Galleri Y är fyllt med färgsprakande textiler.

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2016-05-21 06:00

Det är textil i långa banor, men också i mindre format och även som tavlor. På en vägg hänger massor av porträtt, självporträtt av Konstskolans elever.

– Vi ritade först våra ansikten med munnen eller med foten. Sedan fick vi arbeta med att sätta färg på våra ansikten. Vi hade inga speglar när vi gjorde självporträtten, vi fick tänka oss hur vi såg ut, säger Linda Ekersund, en av eleverna.

Det är inga fotografiska avbildningar och inte helt enkelt att gissa modellen för porträttet, vem "själv" är. Men där finns drag som är igenkännbara.

– Vi fick använda mun eller fot till skissandet för att vi skulle slappna av och inte ta det så allvarligt. Sedan blir det mera nerv i slutresultatet, ett spännande uttryck, säger Linda Ekersund.

I textiltryckandet är det också fritt fram för fantasin, att skapa personliga mönster. Det finns det massor av exempel på i utställningen.

– Jag har utgått från koltens färger och symbolerna på koltens bröst. Jag vet inte vad jag sedan ska göra av textilen, kanske sy en gardin, säger Sunna Kuoljok om sitt verk "Hjärter dig".

Denna textil i de samiska färgerna lyser starkt, medan andra formgivare inte använt så högröstade kulörer. Sara Björklund har fyllt sin långa textil med katter och glasögon och kallar textilen "Cool cats". Hon begränsar färgerna till svart och med katterna i en gul nyans.

– Jag tycker att katter är coola, säger hon om motivvalet.

Carita Paulussons textil är flygfärdig, två stora, blåa vingar som utställningen får ge luft under.

– Jag får sätta vingarna på ryggen under vernissagen, säger hon om hur hennes verk ska visas på rätt sätt.

Linda Ekersund har utgått från sina närmaste när hon fyllt sin textil med blommor.

– Det är min familj och släkts favoritblommor, säger hon om det som blir något av en färgstark släkttavla.

När Konstskolans elever arbetar

Det är ett konsthantverk med anor som eleverna på Konstskolan får känna på. Människan lär ha tillverkat och använt textiler i minst 27 000 år. På 1600-talet började det tryckas motiv på textil.

KONST

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!