Teaterns nödrop: Pengarna räcker inte

"Grundfinansieringen är fortfarande i behov av rejäl förstärkning i förhållande till förelagt uppdrag." Det skriver stiftelsen Norrbottensteatern i årsberättelsen för 2015 om den förlorade miljon som fick teaterchefen Karin Enberg att avgå.

nedlagd. Sven Wollter och Malena Hallerdt i ”Drömspelet” på Norrbottensteatern våren 2015.

nedlagd. Sven Wollter och Malena Hallerdt i ”Drömspelet” på Norrbottensteatern våren 2015.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2016-08-27 06:00

Kritiken mot sparsamma anslag riktas främst mot staten. Kultursamverkansmodellen innebar ett regionalt lyft av kulturen när det gällde regionala och lokala anslag.

"Från statens sida har utvecklingen inte varit lika god, vilket påverkat teaterns möjlighet att uppfylla de kulturpolitiska målen", skriver styrelsen och betecknar statens uppräkning av anslagen som "uppseendeväckande begränsad".

Det som fick teaterchefen Karin Enberg att avgå var att anslagshöjningen från landstinget och Luleå kommun på 1 miljoner kronor stannade för året 2015. I år måste teatern klara sig utan den miljonen.

Trots de ekonomiskt bistra tiderna för Norrbottensteatern kunde teaterchefen lämna skutan i Norra hamn med ett överskott på 800 000 kronor för 2015 och ett eget kapital i samlade vinster på 6,1 miljoner kronor.

Publikt blev 2015 ett av Norrbottensteaterns svagare år. De egna produktionerna lockade 24 147 besökare, den lägsta publiksiffran sedan 2003. Av den samlade publiken var det 18 180 i teaterhuset i Luleå.

"Drömspelet" med Sven Wollter i huvudrollen var vårsäsongens stora uppsättning, men pjäsen lades ner i förtid på grund av sviktande publikintresse. Trots det lockade "Drömspelet" en större publik, 3 331, än "Avgörande ögonblick", som av teatern beskrivits som en succé och som 3 035 köpte biljett till. "Avgörande ögonblick" spelades också ute i länet. Höstens "Tolvskillingsoperan" hade den årsbästa publiken med 3 694 besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!