Teatern firar 30 med nio och fem

I år firar Tornedalsteatern 30 år och det görs med besked: Nio premiärer och fem av dem urpremiärer. "Vi är väldigt taggade och tända", säger teaterchefen Carina Henriksson.

Markus Forsberg gick ungdomsvägen ”Bakom kulisserna” och är nu en av de anställda.

Markus Forsberg gick ungdomsvägen ”Bakom kulisserna” och är nu en av de anställda.

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2016-01-27 06:00

Den största uppsättningen har namnet Malmens väg, som får sin urpremiär i järnvägsmuseet i Karlsvik, Luleå. 40-50 personer kommer att finnas på scen och med deltagande från Norrbottensteatern, Rovaniemi stadsteater, Dans i Nord, Norrbottens museum och Norrbotten Neo.

– En fantasifull, fri, abstrakt och galen historia med mycket svärta och allvar. Den handlar om hur vi förhåller oss till uttaget av naturresurser, det pris vi får betala, säger projektledaren Regina Veräjä.

Det är ingen scenisk uppgörelse med Northlands gruväventyr i Kaunisvaara.

– Pjäsen innehåller ingen kritik specifikt mot något företag eller det som hände i Kaunisvaara. Pjäsen tar generellt upp det som också är gruvnäringens baksida. Det går inte att avläsa några speciella gruvorter och det är ingen kronologisk historia. Den är tidlös och det går inte att känna igen särskilda karaktärer.

Pjäsens författare är Petri Tuominen från gruvorten Kiruna och musiken specialskrivs av Malin Hülphers. Tuominen är också skådespelare på Tornedalsteatern medan Hülphers bland annat varit huskompositör på Göteborgsoperan. Malmens väg kommer att spelas på fyra språk, alltså även meänkieli, nordsamiska och lulesamiska.

När 30 år nu ska firas görs det med att lägga ut filmer, stillbilder, ljudklipp och radioinslag om årens teateruppsättningar.

– Det handlar om 500 produktioner under de 30 åren. Det är är tusentals tornedalingar som medverkat i uppsättningarna. Nu kan de söka igen sig själva och se flera av pjäserna, från den första Isen går från 1986. Under 2004 filmades alla pjäser, säger Bror Astermo, teaterns veteran som var med från starten och nu genomfört digitaliseringsprojektet.

– Det här är en kulturskatt och inte bara om teatern. Det är också en dokumentation av utvecklingen för meänkieli, säger Carina Henriksson.

I den stora databasen som nu ärtillgänglig på Tornedalsteaterns hemsida och på Youtube kan bland andra Markus Forsberg ses som en ung man med teaterambitioner. Han deltog i första ungdomssatsningen Bakom kulisserna 1995 och driver nu just det projektet vidare. Det handlar om att knyta nya generationer till teatern och det var Tornedalsteatern först med och fortfarande nästan ensam om.

– Vi bjuder in ungdomar att under tre dagar skapa teater, från fredag till söndag. De ska skriva pjäsen och göra allt som krävs inför söndagens premiär, som skådespeleri, musik, ljus, scenografi, marknadsföring och allt annat. Och det har alltid blivit en föreställning på tredje dagen, säger Markus Forsberg.

Redan som sjätteklassare kan barnen vara med. Sedan återkommer de ofta år efter år i nya Bakom kulisserna och sedan vidare som skådespelare eller annan teaterarbetare i vuxenpjäserna.

– Det är jättelätt få ungdomar att ställa upp. De gör allt själva när de kommit igång. Det är viktigt att de får känslan att det är deras grej, då tar de ansvaret. Det finns en enorm skaparkraft hos dagens ungdomar, säger Markus Forsberg.

Det var Bror Astermo som kom med det geniala konceptet för teaterns återväxt.

– Det fungerade bra redan från starten 1995. Det viktiga är också att ha en festlig premiärmiddag. Förra året hade vi den i Haparanda stadshotell. Då får barnen och ungdomarna känna sig som stjärnor, säger han.

Markus Forsberg har ett exempel på hur deltagarna utvecklas:

– En av de nya killarna valde ljusgruppen, alltså de som är längst bak i salongen. Året därpå steg han upp på scenen, men bakom ett piano. Ett år senare stod han som skådespelare på scen och nu skriver han dramatik för sin egen ensemble och för vår revy. Det är en fantastisk resa, att få självförtroende och följa konstnärsbanan.

– Förhoppningsvis finns det bland dessa unga deltagare i Bakom kulisserna de som sedan tar över efter Carina, mig och de andra som nu arbetar på teatern.

Tornedalsteatern har visserligen sitt teaterhus i Pajala, men verkar över hela Tornedalen och även allt oftare i övriga Norrbotten. Det finns teaterledare i både Övertorneå och Haparanda och i Övertorneå förbereder Bernt Simu en lokal revy med motiv från kommunalpolitiken. Den har premiär den 13 februari.

– Jag fick kommunens kulturpris i december, men jag hade nog inte fått det om de hade sett revyn, säger han och skrattar.

Men inte bara revy. Han producerar och medverkar också i pjäsen Gamla tider, som riktar sig till de som är äldre.

– Det är minnesträning för de gamla, säger Bernt Simu.

I Haparanda produceras det också lokal teater, i år med namnet Midvintersaga, som spelas utomhus och med premiär i Karungi. Den handlar följdriktigt om när vintern kommer till dalen.

Och sedan inte bara teater.

– Vi kommer att ge ut en cd med musik från våra upprättningar, säger Carina Henriksson.

Så det finns inga gränser för vad man tar sig för i det gamla tingshuset i Pajala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!