Teaterhösten: Lite gammalt och lite nytt

Höstens kommande pjäser kan sammanfattas som lite gammalt, lite nytt samt något även för de små. Men vid sidan av rampljuset finns något som till viss del stjäl fokus från kulturen – den ekonomiska verkligheten.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2016-09-24 06:00

I veckan presenterade Norrbottensteatern sitt höstprogram som kommer bestå av fyra större produktioner, utöver andra gästspel och soppteater. ”Avgörande ögonblick” som även fanns på teaterns uppsättning under 2015 återvänder till scenen i år igen. Redan för några veckor sedan, 9 september, hade den sin premiärföreställning i Överkalix och i helgen turnéspelar de i Stockholm på Fotografiska och Kulturhuset Stockholm.

En annan återvändare är inte lika färsk men alltjämt populär. ”En fröjdefull jul” hade Sverigepremiär 1990 på Norrbottensteatern, och från den 29 oktober finns möjligheten att se den populära pjäsen igen. Mats Pontén som var med i originaluppsättningen för 26 år sedan finns med i en av rollerna.

– Jag spelar en lite äldre karaktär den här gången av förståeliga skäl, säger han och fortsätter:

– En stor skillnad nu är att pjäsen utspelar sig i 70-talets Sverige. I originalet utspelar den sig i England, så nu kan man relatera ännu mer till karaktärerna.

För de lite yngre kommer barnföreställningen ”Adjö, Herr Muffin” som har premiär i dag, 24 september, och kommer spelas i Luleå, Piteå, Jokkmokk, Arjeplog och Kiruna. Teatern riktar sig mot barn över fyra år och tacklar ett allvarligt ämne; döden.

– Det är en ganska stor grej att för första gången inse att alla kommer en gång att dö. Jag tror att vi på ett bra sätt väcker dem tankarna i en balans mellan kul och allvar, säger Maria Grudemo El Hayek som spelar Lisa i pjäsen.

Sist ut är ”Tidningsdöden” som tar avstamp i attentatet mot Norrskensflamman 1940, som är ett av Sveriges genom tiderna största terrordåd. Även ämnen som yttrandefrihet, tryckfrihet och demokrati i en medievärld av nedskärningar tacklas.

– Den är inte så konkret men vi vill väcka frågor och tankegångarna hos åskådaren, säger Freja Hallberg, en av regissörerna.

Men inte bara tidningsbranschen har en tuff ekonomisk värld. NSD:s kulturredaktör skrev förra veckan om Norrbottensteaterns låga publiksiffror och självfinansiering i jämförelse med många andra länsteatrar under 2015.

– Vi jobbar självklart för att försöka öka vår självfinansieringsgrad men verkligheten är ju sådan att vi även i fortsättningen måste förlita oss till stor del på offentliga medel. Jag är ändå nöjd med det vi har att erbjuda i höst, det är en varierad repertoar, säger teaterchefen Elisabeth Lax.

Norrbottensteaterns höst

Avgörande Ögonblick: Historier som förändrat 25 norrbottningars liv.

Adjö herr Muffin: Barnföreställning om att ta farväl, om sorg och saknad.

Mávssaheapmi: Enskilda människor, familjer och kommuner sätts på prov när mineralindustrin går sitt intåg i Sapmi, gästspel av Norges samiska nationalteater.

En fröjdefull jul: Alan Ayckbourns pjäs om nio familjemedlemmar som tillbringar julen tillsammans.

Berit och Bengt: En teaterlek och en dans med döden.

Kanske Frankenstein: Om utanförskap och vårt behov av kärlek och om rätten att bli älskad, gästspel.

Brel möter Piaf: Christopher Wollter och Åsa Fång dyker ner i den franska musikskatten, gästspel.

Bildmakarna: Per Olov Enquist pjäs om Selma Lagerlöf och skapandets villkor, gästspel av Västerbottensteatern.

Tidningsdöden: Ung scen om attentatet mot Flamman och pressens kris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!