Tankeväckande och lekfullt på Konsthallen

Keramik, installationer och möbeldesign.Det kan just nu beskådas i Konsthallen på Kulturens hus i Luleå.Återhållsamt formspråk kombinerat med lekfullhet och tankeväckande installationer är länken som fogar konstnärerna samman.

Foto: Maria Ekman

Kultur och Nöje2010-07-27 06:00
Det är ett varierat utbud som betraktaren bjuds på i Konsthallen denna sommar.
I de mer spatiösa konsthall 1 och 2 samsas tre Göteborgskeramikers verk medan Klas Hällerstrands sparsmakade installationer ryms i konsthall 3. I Galleriet står möbler av formgivaren Lina Huring.
Den senare visade delar av de verk som nu finns representerade på Konsthallen, på möbelmässorna i Milano och Stockholm.

Och just Lina Huring ger exempel på ett enkelt men underfundigt formspråk.
Mest iögonenfallande är den fjällblå fåtöljen Warmchair.
En fluffigt inbjudande och sovsäcksliknande dyna väller över den i övrigt sparsmakade furufåtöljen.
Designen kombinerar mjukt rundade svarvade former i möbelns ben och kantigare sits och rygg.
En bit därifrån Trophy Table; ett mindre bord helt i vitt porslin leker med strama former i kombination med utsvävande barnslig lekfullhet där handmålade motiv från djurens och skogens värld möter varandra.

I konsthall 3 möts, eller snarare drabbas, man direkt av Klas Hällerstrands skulpturala installation Förverkande.
En avskalad estetik där ett avlångt "bord" med en yta av mahogny- och lönnfanér, brutalt avbrutet i två delar genast får betraktaren i frågeställning.
I den spartanska utställningen ryms också Mittpunkt, där mahognyfanéren återkommer i bordet men där den traditionella vita porslinskaffekoppen blivit gjuten i brons.
Tankeväckande verk i stramt tyglade former.

Det återhållsamma hos Hällerstrand kontrasterar skarpt till keramikern och illustratören Christina Roos lekfulla och färgsprakande former i konsthall 2.
Här kastas man direkt in i en kaskad av färger, mjuka linjer i små, puttiliknande skulpturer som ibland står placerade på antikiserade svarta socklar.
Men det är lekfullheten utförd i otrolig detaljskärpa som står i fokus.
Tittar man riktigt nära ser man att en del av de vägghängda skulpturerna följs åt av små tankeväckande ordstäv eller enkla meningar skrivna direkt i blyerts intill dem. Likaså har de tre fyrkantiga vägghängda skulpturerna fått infogat, i det mosaikliknande mönstret, fotografier i miniformat som omedelbart väcker betraktarens intresse och undran.
Hennes kombinerade akvareller/tryck bryter av mot skulpturerna där temat med de små budskapen och porträtten återkommer.

I konsthall 1 repriseras de enkla formerna och det strama formspråket.
Här samsas keramikerna Adrienne Riseley och Katarzyna Piotrowicz om utrymmet och det på ett subtilt sätt.
Vid första anblick verkar färgskalorna hos de båda dra åt samma sepiatonade färglandskap.
Men Riseley, nyzeeländska som numera bor i Göteborg, bryter med de rödvita tonerna i finstämda Paradisbrunn 1-6 av mot det svart/svartbruna/grå som återkommer hos både Riseley och Piotrowicz.
Polska Piotrowicz, som bott i Sverige sedan tonåren, arbetar med former som närmast kan beskrivas som organiska.
Men i Lekplats blir formspråket nästan planetariskt, tar lekfulla språng, och de dova grå/gråbruna bronstonerna bryter av med klarare färgstänk.
Dagsmeja ger ett vackert, sprött intryck som förstärks av den spruckna ytan där gråvita vintertoner bryts av de återkommande bruna dragen.
Men där Piotrowiczs skulpturer kräver sitt utrymme lutar sig Riseleys keramiska små bilder mer åt det detaljrika hållet där varje liten bild/skulptur verkar berätta en alldeles egen historia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!