Norrbottensteatern presenterade på onsdagen vårens program. Teaterpubliken kan bland annat se en familjeföreställning av Alice i Underlandet i regi av Öllegård Groundtstroem.
– Det är en utvecklingshistoria på det sättet som är något av en roadmovie, att man tar sig från en plats genom en massa olika och det händer något med en på vägen och det hoppas jag publiken ska känna. Att de ska hänga med på resan och få med sig något som vara längre än de två timmar de spenderar på teatern, säger Öllegård Groundstroem.
Enligt Groundstroem är det ingen slump att Alice i Underlandet sätts upp idag och tror att berättelsen kan beskriva vår tid.
– Alice är utsatt för det som jag upplever starkt idag, nämligen bristen på dialog. För hon hamnar i den här världen och hon försöker föra en dialog. Vad är dialog då: Jo, det är att till hälften lyssna och det är väldigt mycket gap och väldigt lite lyssning idag, säger Groundstroem.
Föreställningen är en Alice i Underlandet här och nu men alla de klassiska figurerna kommer att finnas med lovar regissören. Hon vill att det ska vara en magisk teater.
– Vi vill bjuda på allt de som levande scenkonst kan vara. Det häftiga med att gå på teater det är att det är ett socialt möte. Man går in i ett rum tillsammans och möter andra ”in real life”, som man brukar säga nuförtiden, i verkliga livet. Jag vill att det ska finnas en dialog mellan scen och salong, jag vill att man ska känna att det finns en öppning för tankar, säger Groundstroem.
Rasmus Lindberg har skrivit manus och regisserar även uppsättningen Barn och deras barn, som har premiär i slutet av februari. En föreställning som Lindberg beskriver som en pusseldeckare.
– Det är precis som i deckaren. Vad är det som gör att det blev som det blev? Det handlar om att förstå, att klura och att lösa ett mysterium, säger Lindberg.
I Barn och deras barn samsas nutid och dåtid på scenen vilket ställer stora krav på skådespelarna.
– Man får se på tre händelseförlopp samtidigt. Förutom att det är väldigt avancerat och att det är roligt att titta på någonting som är ett trick så är det ett sätt att beskriva livet som man inte kan göra på film, säger Lindberg.
I uppsättningen Bäst före? - om kärlekens hållbarhet är en föreställning gjord i samarbete med Teater Västernorrland och Norrbottensteatern. Manusförfattaren och regissören Karin Wegsjö har gjort en pjäs som bygger på intervjuer om kärlek med människor i olika åldrar från norr till söder.
– Är det så att det finns ett bäst för för kärleken eller är det så att vi kanske kämpar för lite eller kämpar för lite. Det är stora frågor men jag tror de flesta av oss möter dem förr eller senare i livet, säger Karin Wegsjö.
Ung Scen Norr gör en föreställning som undersöker hur det är att vara ung i dag. Förställningen Vi hänger inte här, vi går runt är en fristånde fortsättning på fjolårets Man vänjer ju sig vid det vackra”.
– Tematiken är identitet, plats, hembygd och vi resonerar mycket kring vad platsen har för betydelse för den jag blir när jag växer upp. Det är ett ganska gediget konstnärligt arbete där hela det konstnärliga teamet är involverade med att möta ungdomarna, säger David Isakson, verksamhetsledare på Ung Scen Norr.