Lyckliga i alla sina dagar
Wahlström & Widstrand
Men det kräver en förändring av systemet, hävdar hon. Sverige har förvandlats från ett samhälle till företaget AB Sverige, där skola och vård har privatiserats, statliga företag sålts ut, pensionerna knutits till börsen och politiken har reducerats från att handla om idéer till att utlova mest i plånboken.
Konsumtion har blivit vår livsstil och allt har blivit varor, allt är till salu. Björk skriver om hur ekonomin formar oss och våra drömmar, den konstruerar människan. Det satsas 60 miljarder kr varje år här i landet på marknadsföring och i en sådan kultur handlar våra drömmar om materiella ting. Men Björks dröm handlar inte om ett jag, utan om ett vi. Om att vara till för någon annan.
Björk är inte rädd för att sticka ut hakan, hon har utmanat förr och hon är ordentligt påläst. Hon refererar till ekonomer, statsvetare, beteendevetare, filosofer, sociologer, men hon går sin egen väg, är väldigt grundlig och visar på sambanden mellan det stora och det lilla. Hon höjer sin röst för att vi inte ska glömma bort vad det är som är viktigt i livet.
Lyckliga i alla sina dagar är en svidande kritik av vår nuvarande politiska och ekonomiska ordning som hon smular sönder bit för bit, lugnt och metodiskt, tydligt och pedagogiskt. Hon menar att hela systemet är både omänskligt och ohållbart och efterlyser ett nytt förhållningssätt som rymmer empati, solidaritet och omsorg. Lyckliga i alla sina dagar är en motvikt till den individualism som förkunnats under de senaste decennierna. En motvikt som väger mycket tungt.