Surrealistisk blick på mode

Museernas flirt med modevärlden fortsätter. I vår är det Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som står för den största – men inte enda – modeutställningen.

Charlotte Gyllenhammar på Göteborgs konstmuseum.

Charlotte Gyllenhammar på Göteborgs konstmuseum.

Foto: Göteborgs konstmuseum

Kultur och Nöje2015-01-19 04:00

De senaste säsongerna har vi kunnat se samtida svenskt mode på Sven-Harrys konsthall i Stockholm, Lars Wallins kreationer har ställts ut i stora delar av landet och på Fotografiska lockar legendariske modefotografen Herb Ritts fortfarande besökare.

– Mode återspeglar sin tid, oavsett om det handlar om vardags- eller festkläder. Men modeutställningar är svåra, visar man kläder rakt upp och ner blir det ofta lite dött. Tar man bort kropp och rörelse försvinner också tjusningen, säger Karina Ericsson Wärn som förra året tillträdde som chefskurator på Kulturhuset Stadsteatern med uppgift att lyfta in mode i verksamheten.

Där öppnar utställningen Asylum den 20 februari, våren största modesatsning. Senare visar Nationalmuseum, i Galleri Celsing på Kulturhuset Stadsteatern, modeskaparen Ann-Sofi Backs konceptuella shop som i höstas visades på Röhsska i Göteborg.

Thielska galleriet lyfter fram Veronica Nygren, designer med tydlig politisk blick och en av kvinnorna bakom sextiotalsmärket Mah-Jong, och på Millesgården på Lidingö visas verk av Cajsa von Zeipel, konstnär vars enorma kvinnoskulpturer bär tydliga referenser till modevärldens ideal och dubbla budskap. På Magasin III i Stockholm har man bjudit in den österrikiske konstnären Markus Schinwald, som gärna lyfter in mode i sina installationer.

Karina Ericsson Wärns ambition är att utveckla vår syn på mode. Lyfter man inte in det omgivande samhället blir det bara kläder kvar, menar hon.

– I Asylum har vi försökt haka ihop konst och mode för att skapa en surrealistisk berättelse som vi tycker är intressant. Surrealism, trompe l’oeil och kroppens insida är bärande element, som vi har knutit konstnärer och designers kring.

I centrum står ikonen Elsa Schiaparelli, den italienska modeskaparen som med sitt samarbete med surrealisten Salvador Dalí bröt ny mark på 1930-talet. Bland annat ska en av deras klänningar återskapas under utställningsperioden och en av Dalís skisser kommer att visas.

– Hon var tidig med trompe l’oeil-traditionen, som Ann-Sofi Back arbetar mycket med i dag, och i princip ensam om att ta upp surrealismen. Hennes handskar med naglar har Anna-Sara Dåvik gjort sin version av, som en hommage, säger Karina Ericsson Wärn.

I den Ullaredsliknande shopen som Ann-Sofi Back skapade i höstas blandade hon kläder med kondomer, toapapper och annat som hör till livets nödtorft, allt försett med designerns emblem. I ”Asylym” tar hon det konceptuella ett steg vidare och överger kläderna helt.

– Hon har kommit till en punkt där hon vänder hon, hon lägger bokstavligen i backen, och gör mer eller mindre en skulptur, säger Karina Ericsson Wärn, som gärna lyfter fram en annan designer som allt mer närmar sig konsten:

– Patrik Söderström utmanar vår idé om vad mode är, han får oss att fundera över hur stor plats modet tar, vad det betyder för vilka vi är. Det kan vara ganska skrämmande.

Fakta/Utställningsvåren KORT

Charlotte Gyllenhammar på Göteborgs konstmuseum, 24 januari – 3 maj: En av våra främsta konstnärer visar ett tjugotal verk från de senaste åren. Dessutom premiärvisas hennes helt nya filmverk ”Natt”.

Louise Bourgeois, ”I have been to hell and back”, på Moderna museet i Stockholm, 14 februari – 17 maj: Vårens storsatsning på Moderna. Den stora spindeln ”Maman” kommer att stå utanför entrén och i museet ryms 105 verk, varav ett 30-tal nu visas för första gången.

”Denise Grünstein – En face” på Nationalmuseum/Konstakademien i Stockholm, 19 februari – 3 maj: En svit tidlösa fotografier där konstnären använt Nationalmuseums tomma byggnad, precis före renoveringsstarten, som studio.

”Constructing worlds – photography and architecture in the modern age” på Arkdes i Stockholm, 20 februari – 17 maj: Fotografi och arkitektur är tätt sammanlänkade konstformer, inte sällan är vi utlämnade till fotograferna för att uppleva en byggnad. Ändå är det en svår konst att levandegöra hus och konstruktioner. Utställningen visar de bästa exemplen. Den har tidigare visats i London, där tidningen The Guardian utsåg den till 2014 års bästa utställning.

”The spaces between” på Bildmuseet i Umeå, 22 februari – 31 maj: Möjligheterna till internationella inblickar är stora i konsten i vår. På Bildmuseet speglar samtidskonst från Havanna de förändringar som Kuba gått igenom de senaste åren. I Göteborg kan man se vietnamesiska fotografen An-My Le på Hasselblad Center och i Uppsala visar Konstmuseet japansk samtidskonst.

”Dr Lakra” på Akvarellmuseet i Skärhamn, 22 februari – 3 maj: Dr Lakra är artistnamnet som den mexikanska konstnären Jerónimo López Ramirez använder. Han kommer från natursköna Oaxaca och började som tatuerare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!