– Vi i familjen såg det, men även pappa själv upplevde att han såg färg och sitt målande på ett annat sätt. Jag tror att hans stroke fysiskt påverkade konstnärskapet, säger Lars Piraks son, Mikael Pirak.
På Lindbergs galleri i Luleå ställs just nu en samling tavlor signerade Lars Pirak ut. Verken kommer från samlaren Arne Blom, hemmahörande i Gävle.
– Jag och frun har bott i en villa med tre våningar i Valbo. Men nu när vi flyttat in till en lägenhet inne i stan, måste jag göra mig av med en hel del grejer.
– Både jag och min fru tycker om Lars Piraks konst, och har samlat på den sedan 35 år tillbaka. Några tavlor har vi sparat, sådant man känner till själv, naturmålningar från platser man själv vandrat i, säger Arne Blom.
Lars Pirak föddes i Jokkmokk 1932. Han växte upp i Luovvaluokta i Tuorpon sameby. Idag finns hans konst representerad på museer över hela världen. Förutom målandet var Lars Pirak även känd för sin sameslöjd. Han har gått skola i Jokkmokk, Stockholm och Italien.
Mellan åren 1957 och 68 jobbade han som slöjdlärare på Samernas folkhögskola i Jokkmokk.
– Redan som 12-13-åring var han känd som slöjdare i den närmsta kretsen. Genom försäljning av sin slöjd finansierade han sin utbildning. Efter 1967 kom han mer in på måleri, säger sonen, Mikael Pirak.
Mikael Pirak kommer ihåg när hans pappa arbetade som bäst.
– Han tyckte om att ha liv och rörelse omkring sig när han jobbade. Han blev aldrig störd om man började prata med honom när han jobbade, det imponerade på mig som liten, säger Mikael Pirak.
1982 drabbades Lars Pirak av en stroke. De första dagarna efteråt var han blind och hade problem med talet. När han sedan fick tillbaka synen och tog upp konstnärskapet igen, märktes en förändring i hans målande.
– Det blev andra färger efter hans stroke. Innan var det mer pastell. Efteråt var det mycket starkare, och renare.
– Vi i familjen såg det, men även pappa själv upplevde att han såg färg och sitt målande på ett annat sätt. Jag tror att hans stroke fysiskt påverkade konstnärskapet, säger Mikael Pirak.
Den andra oktober 2008 avled Lars Pirak. Han anses som en av de första förnyarna av samiskt hantverk.
– Främst skildrade han renskötsel. Hans stora dröm var alltid att bli renskötare. Men han insåg väl med tiden att han var mer lämpad som konstnär, säger Mikael Pirak.