Lilla spöket Laban letar spöken
Betyg: 3
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: 2–6
Tidsåtgång: Varierande
Typ: Kom-ihåg-spel
Tillverkare: Alga
Fartfyllt, roligt och lärorikt för de allra minsta. Sex olika spelvarianter som alla bygger på färg- och minnesträning. Johan, snart 4 år, tyckte allra bäst om Spökkurragömma, då det gäller att hitta spöket med rätt färg som finns gömt någonstans i rummet. Även Färgletarjakten – när man ska para ihop spökena med valfri pryl i samma färg – är en given succé för alla barn med spring i benen. Däremot var Spökmemento (färgmemory) lite för svårt och tålamodsprövande.
Johan, 3 år, Nils, 44 år, Ingvar, 68 år
Nomsters
Betyg: 4
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: Minst 2
Tidsåtgång: VarierandeMinst 10 minuter
Typ: Actionspel
Tillverkare: Peliko/Martinex
Nomsters går ut på att spelarna ska försvara godsaker, som blir attackerade av ett gäng ”nomsters”. Spelarna försvarar sig genom att kasta ärtpåsar mot nomstren. De är olika snabba, och är därför olika farliga. Enkelt och kul – men väldigt, väldigt lätt att klara. Nomstren vinner sällan om man inte står mycket långt bort då man kastar. Funkar bäst för barn i lågstadieåldern. Spelet behöver rätt mycket utrymme och funkar knappast i en mindre lägenhet. Oväntad bieffekt: alla barn blir godissugna efteråt.
Lova, 9 år, Noel, 6 år, Elin, 2 år, Tobbe, 41 år
Inne & Utelekar
Betyg: 4
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: 2 eller fler
Tidsåtgång: Varierande
Typ: 70 förslag på lekar för stora och små
Tillverkare: Nicotext
Det här ”spelet” består av 70 kort med olika enkla lekar för den som fått slut på inspiration, uppdelade på inne- och utelekar. Många är klassiker som charader och kurragömma, men även nya varianter som att pussla ihop en sönderklippt tidning på tid eller gräva upp så många gömda saker som möjligt ur en sandlåda. I första hand för barn, men funkar för alla generationer. Utmärkt idébank till nästa barnkalas eller om släkten blir rastlös på julafton!
Emma, 3 år, Karin, 22 år, Sara-Lena, 30 år Mats, 56 år, Lena, 56 år
Det nappar med Mamma Mu och Kråkan
Betyg: 3
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 10 minuter
Typ: Pusselbitar
Tillverkare: Alga
Detta spel går ut på att fiska efter pusselbitar och för att vinna bli först med ett helt pussel. Det går snabbt att komma igång och reglerna är i grunden enkla. Dock hamnar man ibland i lägen där pusselbitar tar slut och det inte framgår i reglerna vad som då ska hända. Då känns det hela lite ofärdigt, men det går fint att improvisera. En omgång med fyra spelare är klar på cirka tio minuter och på vägen har alla kraxat som en kråka eller råmat som en ko. Ett roligt spel som passar bra för barn runt fyra, fem år.
Sindre 5 år, Eskil 5 år, Pia, 32 år, Anna 29 år
Komockarspelet
Betyg: 4
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 20–30 minuter (lite längre första gången)
Typ: Kom-ihåg-spel
Tillverkare: Alga
Bajs är kul – det tycker åtminstone de två yngre testarna av det här spelet. Och nog är det svårt att inte dra på mungiporna när skottkärrorna lastas med kossan Rosas bruna mockor. Spelet är från fyra år och det kräver en del koncentration. Det gäller att dels flytta runt bonden på spelplanen, dels försöka komma ihåg var de olika brickorna med klöver ligger. Rosa, som ska matas hela tiden, är nämligen kräsen av sig. Men får hon rätt färg på sin klöver får spelaren lasta sin skottkärra med en komocka. Spelet bjuder på stor variation mellan minnesträning och pyssel med att göra komockor. Femåringen vill spela igen och igen och det är ett alldeles utmärkt betyg till Komockarspelet.
Maj-Lis, 3 år, Algot, 5 år, Linda, 37 år
Tralalalaspelet
Betyg: 3
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: Runt 30 min
Typ: Sångspel
Tillverkare: Alga
Många barnspel går ut på att slå och gå, men här har Alga blandat in fler inslag. Charader är en del av spelet och målet inte att vinna – utan att sjunga. Det är lite krångligt men omväxlande och håller en fyraåring fullt sysselsatt en stund utan att tråka ut de vuxna alltför mycket. Alla sånger ska handla om ett djur som finns i spelet, vilket blir rätt enformigt efter några omgångar. Och det kräver nästan att de som spelar kan de klassiska svenska barnsångerna. För hur många olika sånger kan du om en räv, eller en kråka? Föredrar du hursomhelst tävling före sångstund – går det att spela så också.
Nils, 4 år, Åsa, 30 år
Mamma Mu och Kråkan – Trädkojan
Betyg: 4
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 10 minuter
Typ: Barnspel
Tillverkare: Peliko/Martinex
Vi var två spelare, en på fyra år och en på 42, som testade detta Mamma Mu-spel vid namn Trädkojan. Jag, den äldre av oss, sattes på att bygga ihop spelets trädkoja innan start. Det var svårare än själva spelet kan jag meddela. När vi väl var igång gick det snabbt, runt fem minuter. Detta är spelets stora fördel, att det inte tar lång tid. Fyraåringen ville genast spela en omgång till, och en till, och en till. Därav högt betyg, dock inte full pott då man lessnar rätt lätt på upplägget.
Majken, 4 år, Viktoria, 42 år
Space Yoghurt
Betyg: 4
Ålder: Från 5 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 20 minuter
Typ: Familjespel
Tillverkare: Atem Entertainment
Första reaktionen på spelet från barnen var att det såg spännande ut. De tre figurerna i spelet fick genast påhittade namn och sen var det igång. Efter att vi läst igenom reglerna som var hyfsat enkla och bra förklarade så började vi spelet som är som en uppiffad variant av Fia med knuff. Spelet går ut på att flytta sina rymdfilurer till en styrhytt från sitt bo. Enkelt och roande. Eddys kommentar om spelet var att det var bra och att det var kul att vara ”Space-gubbar”. Linus tycker att det är ett roligt spel, med roliga figurer som har egna tärningar. ”Enda spel jag spelat med 5 tärningar förutom Yatzy.”
Eddy, 5 år, Linus, 9 år och Jonas, 38 år
Bellz
Betyg: 3
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 15 minuter
Typ: Familjespel
Tillverkare: Peliko/Martinex
Spelet kräver finess, lite som plock-i-pinn. Då man enligt reglerna och per omgång, måste hålla sig till en sida av magnetpinnen, så var det enklast att använda den smala delen, då den var mer precis kontra den tjocka som tog upp allt i sin väg. Var man riktigt duktig kunde man få upp 3-4st pinglor av sin egen färg utan att riskera att få upp motståndarens. Ett bra familjespel där fingerfärdighet och tålamod tränas.
Anna, 31 år, Rickard, 32 år
Labyrint
Betyg: 5
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: 30 minuter
Typ: Brädspel
Tillverkare: Peliko/Martinex
Du har sett barnen tävla på tv. Nu har även du chansen att kämpa mot robotarna och Daidalos i labyrinten. Spelet är uppdelat i fyra moment, där första momentet är ett klassiskt brädspel med tärning i Taurus labyrint. Det andra är Bultens utmaning där deltagarna snabbt ska lägga en geometrisk figur. Tredje momentet är en variant av memory och allt avslutas med en spännande och strategisk tävling över slajmsjön. I varje moment tävlar man om livspuckar och den som har flest när sista spelet är över vinner.Den Labyrintfrälsta nioåringen tycker att spelet är det bästa någonsin. För en luttrad förälder är det väl inget som skakar om vardagen – men ändå helt okej.
My, 9 år, Klas, 44
Power Play Hockey
Betyg: 3
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–4
Tidsåtgång: Varierande
Typ: Actionspel
Tillverkare: Alga
Spelet är från 6 år men det gick utmärkt att spela med yngre barn. Spelet går snabbt att sätta ihop och är lätt att förstå. Det går ut på att man ska skjuta in sina puckar i mål med tajming och precision. Fartfyllt och roligt spel som varmt kan rekommenderas!
Frank, 4 år, Frida, 31 år, Viktor, 30 år
Qwisdom
Betyg: 2
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 1 – flera
Tidsåtgång: Minst en timme
Typ: Kunskapsspel som spelas online och/eller med kort
Tillverkare: Baby Gecco
Kartongen och spelkorten känns lyxiga men eftersom att det inte tydligt framgår hur de ska användas får de ligga kvar i lådan. Spelet kräver tillgång till internet och spelas bäst på en uppkopplad TV så att alla ser spelplanen, annars riskeras nackspärr. Det tar en onödigt lång stund att hitta regler och förstå hur vi ska spela, så det går åt många pepparkakor. När vi väl kommer igång är det inga problem. Frågorna är bra och varierade för olika områden och kunskapsnivåer. Qwisdom har potential men vissa delar känns halvfärdiga och spelet känns på det hela som en dålig Trivial Pursuit-kopia.
Emma, 33 år, Fredrik, 35 år, Sara, 36 år, Pelle, 40 år
Runny Bunny
Betyg: 2
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2–5
Tidsåtgång: 10 minuter
Typ: Familjespel
Tillverkare: Peliko/Martinex
Spelet ser lovande ut från början, roligt tecknade figurer, liten nätt kartong och tydliga kort. Men instruktionerna känns krångliga och det tar lite tid att komma igång. Det hela går ut på att kaninen (1 spelare) ska ta sig till sin håla medan vargarna (övriga spelare) jagar. På vägen finns olika hinder. Samtliga spelare lägger ut kort samtidigt, som visar vilket håll man ska gå åt men det känns nästan omöjligt som varg att fånga kaninen i och med att kaninen har flera vägval men vargen bara har ett.Så när vi spelat klart och alla varit kanin en gång var, står vi alla på 2 poäng och alla undrar vad det gick ut på.
Stella, 9 år, Viktor, 10 år, Lea, 12 år, Monika, 45 år, Jan, 48 år
Sanning eller konka Nellie-edition
Betyg: 4
Ålder: Från 9 år
Antal spelare: Minst 2
Tidsåtgång: Varierande
Typ: Frågespel
Tillverkare: Nicotext
Detta är ett spel som får plus i kanten för att det är litet och lätt att ha med sig. Spelet är utformat som en kortlek. Vi testade att spela det som en familj men ska jag vara helt ärlig så passar det nog bäst för barn/ungdomar i ålder: 13–16. I övrigt är det ganska roliga övningar som absolut passar om man har barnasinnet i behåll som vuxen. Sanna, 17 år, tyckte det var lite barnsligt men trodde ändå det skulle vara roligt att spela med ett gäng tjejkompisar. Simon, 14 år, tyckte det skulle varit roligt att spela med kompisarna, helst blandat tjejer och killar.
Sanna, 17 år, Simon, 14 år, Maria, 43 år
Selfie
Betyg: 2,5
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: Minst 3
Tidsåtgång: 30 minuter
Typ: Familj- och partyspel
Tillverkare: Wow
Testspelarna måste anses vara den perfekta målgruppen för Selfie-spelet. Det går ut på att minst en mobiltelefon används som selfie-bilder tas med under spelets gång.Likt charadspel ska varje deltagare dra ett kort och sedan ta en selfie som visar känslan som står på kortet. De övriga deltar också med selfie-bilder till samma bild, och turas om att rösta på bästa, i detta fall knasigaste/roligaste/dummaste bild. Varje röstomgångs vinnare flyttar framåt ett steg på spelplanen och efter ungefär en halvtimmes spel går en totalvinnare i mål. Eftersom trenden ”in real life” råkar vara vikande vad gäller selfiesar, tror testgruppen inte att spelet blir särskilt långlivat i butikshyllorna. Deltagarna gillar trots allt inte idén att använda mobiltelefonen till och med vid spel av sällskapsspel. ”Vi spelar hellre ett vanligt sällskapsspel med mormor.”
Hanna 12, Lovisa 13, Runa 13 år
Matsnobb, 265 frågor om mat
Betyg: 4
För ålder: Från 13 år
Antal spelare: Två eller fler
Tidsåtgång: Du bestämmer själv – dra enstaka kort eller satsa en helkväll
Typ: Frågespel
Tillverkare: Kakao förlag
Vet du varför första måndagen efter 20 september är viktig för fiskare längs Västkusten? Om inte så lär du dig något nytt av att spela Matsnobb. Spelet som kan bäras med vart som helst, kan exempelvis spelas under en bilresa eftersom det har formatet av en kortlek. Varierande svårighetsgrad på frågorna gör att alla som har smakreferenser bortom korv och mackisar kan vara med. Fördelen är även att reglerna är så pass flexibla att spelet funkar på spelgäng av varierande storlek – lika kul på två som med hela släkten i olika lag.
Rolle 66 år, Kicki, 57 år, Molly, 21 år
Fringo
Betyg: 4
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2–5 lag
Tidsåtgång: 30 minuter
Typ: Frågespel
Tillverkare: Wow
När fyra rutinerade frågespelsnördar tar sig an ett helt nytt spel gäller det att spelskaparna har något att komma med för att nå upp till godkänt betyg. Och Wows spel Fringo är faktiskt riktigt bra. Genom att ställa finurliga frågor ska lagkamraterna inom 30 sekunder komma fram till vilket ord (det kan vara person, århundrade, plats eller nästan vad som helst) frågeställaren är ute efter. Det kluriga är att formulera vettiga frågor under tidspress och det krävs att alla är allmänbildade och gärna har gemensamma referenser.
Johanna, 39 år, Anna, 49 år, Ulf, 61 år och Kjell, 64 år
Rotten apples
Betyg: 2
Ålder: Från 18 år
Antal spelare: Minst 2
Tidsåtgång: 30 minuter (60 minuter)
Typ: Partyspel
Tillverkare: Wow
Rotten Apples utger sig för att var det barnförbjudna spelet som genom att deltagarna placerar in snuskiga och tokiga ord i ofärdiga meningar lockar till skratt. Bästa meningarna får poäng. Visst är det roligt ett tag, men bristen på tävlingsmoment gör att det blir lite segt efter ett tag. Det här är ett spel som passar yngre eller äldre spelare som inte är vana vid att slänga sig med barnförbjudna uttryck, vilket också visade sig när de äldsta deltagarna var de som skrattade mest. Men för den avtrubbade skaran unga vuxna är detta lite light. Passar bäst i festliga och uppsluppna sammanhang.
Maria, 60 år, Torbjörn, 69 år, Magnus, 32 år, Linnéa, 30 år, Kristina, 28 år
Vad sa Yoko? 265 frågor om kvinnor
Betyg: 4
Ålder: Ingen angiven
Antal spelare: Obegränsat
Tidsåtgång: Runt en timme, olika beroende på regler
Typ: Frågespel
Tillverkare: Kakao förlag
Spelet är en frågesport med 265 frågekort om kvinnor. Vi slog med en tärning för att välja frågekategori och delade in oss i lag, men man kan också spela individuellt. Det var varierad svårighetsgrad på frågorna. Det som håller betyget tillbaka är känslan av att antalet kort kan begränsa spelets livslängd. Kvinnotemat uppskattades i det helt kvinnliga sällskapet, ”Att spela det på en tjejfest var ju helt rätt sällskap”, ”Härligt kvinnotema som påminner om alla brighta damer som levt och som lever.”
Elisabeth, 54, Karin, 58, Kerstin, 60, Åsa, 30, Sara-Lena, 30, Stina, 57, Jeanette, 44 och Josefin, 30
Filmnörd – 265 frågor för filmälskare
Betyg: 3
Ålder: Varierande, men man bör nog gilla film
Antal spelare: 2 och uppåt
Tidsåtgång: Varierande, beroende på vilka regler man väljer
Typ: Frågespel
Tillverkare: Kakao förlag
Filmnörd är ett spel för cineaster, gärna lite äldre sådana upptäckte vi under spelets gång. Den yngste medspelaren 24 år hade inte en chans när det var dags att svara på frågor ur Svenskt filmarkiv. Annars ett trevligt spel, inte större än en kortlek. Därför mycket lätt att ha med sig i väskan och spela när andan faller på. I vårt fall i väntan på middagen på en restaurang. Extra plus för att gamla filmer som fallit i glömska känns angelägna att se igen. Minus för de få frågorna om filmer som yngre medspelare har sett. Därav det medelmåttiga betyget.
Eva, 50 år, Jan-Olof, 52 år, Viktor, 24 år