Stort projekt i liten skala

Han lät minnena få nytt liv genom sina händer. Resultatet blev ett kulturhistoriskt dokument över det norrbottniska samhällets utveckling genom decennierna.

Slädar. En mängd olika transportmedel finns avbildade.

Slädar. En mängd olika transportmedel finns avbildade.

Foto:

Kultur och Nöje2016-07-09 06:00

I den lilla byn Bänkerträsk, strax utanför Koler, ligger en norrbottensgård naturskönt belägen på en höjd med utsikt över Bänkerträsket, en av Piteå kommuns största sjöar. På gården föddes och levde Ragnar Isaksson, en man med blick för form och detaljer. Han livnärde sig mest på jordbruk och skogsarbete, och arbetade ofta sida vid sida med hustrun Hjördis som kom till gården som piga 1946.

När Ragnar blev sjuk och inte kunde arbeta mer började han med träsnideri. I ett förråd i huset som de då hade flyttat till, i Bergsviken, inredde han en liten snickarboda där han tillbringade större delen av vinterhalvåret. Ur minnet, utförligt och noggrant, återgav han livet från förr med en enorm detaljrikedom.

När han dog 1998 lämnade han efter sig ett livsverk och kulturarv, en kunskap som är på väg att försvinna. Genom träsnideriet visade han arbetet och dess utveckling genom åren. Där finns tjärdalar, kolmilor, stubbrytning och skogsarbete, med allt från hästar till traktorer.

Gårdstället i Bänkerträsk som det såg ut i början av 1900-talet är återgett med precision. Det enda av husen som finns kvar i dag är huvudbyggnaden. När man lyfter på taket till husen finns hela inredningen där – trappa, spegeldörrar, ett matbord med familjen samlad och alla detaljer som han mindes det. I stallet står hästarna i sina spiltor.

Hjördis Isaksson är 86 år och lider av sviterna efter en stroke som hon fick i höstas, men hon guidar gärna runt i det lilla museet som de inrett i ett gammalt stall på gården. Många av träsniderierna har hon varit delaktig i, målat och sytt kläder till dem.

Hon berättar att Ragnar hade öga för detaljer.

– Han kom ihåg allt som han hade sett. När han var liten och gick i skogen sa de att han alltid hittade olika saker i skogen, berättar hon och visar ett vackert, böjt trästycke.

– Man kan väl inte säga att han var konstnärlig, han hade väldigt stora och klumpiga händer, så man förstod inte hur han fick ihop det. Men han lyckades, säger sonen Bert Isaksson.

– Han gjorde som ett livsverk, säger Hjördis Isaksson.

hantverk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!