Det är Tornedalsteatern som beställt musikalen av Erik Norberg, den Kirunafödde dramatikern som bland annat skrivit "Donna Juanita" som i september hade urpremiär på Stockholms stadsteater. Han har också på samma teater dramatiserat Per Olov Enquists roman "Livläkarens besök" och även Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula", som bland annat spelats på Norrbottensteatern.
Så det är en erfaren dramatiker som tagit sig an att göra en musikal av den händelse han själv minns.
– Jag följde historien medan jag gick på Dramatiska institutet och lade den bakom örat. För sex år sedan kontaktade Kenneth Taavo mig om att göra en film om historien. Han hade själv varit med och sparat allt från tiden för striden. Jag fann en helt fantastisk historia, den lilla byns kamp mot den stora kommunen, en David mot Goliat-historia, säger Erik Norberg om hur det började.
Det blev inget filmmanus och de senaste åren har Erik Norberg mest skrivit musikdramatik. Så när han träffade Tornedalsteaterns chef Carina Henriksson häromåret föreslog han att göra en musikal om polcirkelstriden.
– Hon nappade direkt och det har varit en fröjd att få skriva denna musikal, det är ju en helt galen historia med en massa detaljer ur verkligheten men som verkar overkliga.
I pjäsen finns kommunalrådet i Övertorneå, spelad av Carina Henriksson, som stjäl idéerna som Juoksengiborna har skickat till myndigheterna om sina planer för polcirkeln.
– Det här handlar om alla små samhällen som känner sig berövade på något, säger Erik Norberg om kärnan i musikalen.
För den nu väletablerade teatermannen är uppsättningen av "Vem stal polcirkeln" ett kärt återseende.
– 1989-90 var jag med i Tornedalsteaterns musikal "Lampalaiset" och det blev för mig vägen in i teatern. Dessförinnan hade jag mest hållit på med musik.
Catarina Gnosspelius återkommer som regissör och hon beskriver musikalen så här:
– Den baseras på en verklig händelse, men vi gör inte en dokumentär historia utan levande musikteaterverk som vi skruvar åt ganska hårt.
Erling Fredriksson leder orkestern och han förfördes av manus och den musik Erik Norberg skrivit.
– Jag såg det första manusutkastet och tyckte om det. Sedan hörde jag två sånger och insåg att en så'n här godbit dyker aldrig mer upp. Den är musikalen är en fröjd. 81 minuter musik och det är mycket, men den dippar aldrig. Musiken är skenbart enkel.
När "Vem stal polcirkeln" pressvisades häromdagen fanns också Tornedalsteaterns nye ordförande på plats, förre kyrkoherden och prosten Sigurd Westman. Han gillade det han såg.
– Visst kan man skämta om den här striden. Jag kommer ihåg att det var lite löjligt, lite svamligt att diskutera var polcirkeln skulle vara. Den har ju sin plats. Sedan finns det ju en allvarlig kärna i den, en berättelse om kampen mellan det lilla och det stora. Jag ser fram emot premiären.
Sigurd Westman gillar genren musikteater.
– Jag har alltid varit intresserad av teater och tycker om musikaler. Mina favoriter är "Chess" som jag såg i London och så "Pygmalion".
"Vem stal polcirkeln?" har urpremiär i Pajala Folkets hus lördag den 3 december. Sedan följer föreställningar i Övertorneå och Kiruna.
– Det är lite för lite med bara tre föreställningar. Jag hoppas att vi kommer att kunna ge några föreställningar också nästa år, säger teaterchefen Carina Henriksson.