Bland borgare och byrackor har Lule Stassteater kallat stadsvandringen runt Luleå. Promenaden startar vid Kulturens hus, och på vägen får flanören möta historiska personer från Luleå vid 1900-talets början.
- Nycklarna till Luleås stadsvapen finns på riktigt, säger ledsagaren och skådespelaren Anton Raukola. Vi har en av dem och med hjälp av den nyckeln låser vi upp Luleås historia. Den andra nyckeln har Karl Petersen, säger han och plirar med blicken.
Skämt eller allvar - men Anton Raukola kom i alla fall med idén att göra en lite mer avancerad stadsvandring genom Luleås gator. Egentligen hade han gått och ruvat på idén att göra någonting liknande med den tornedalska mytologin från hemtrakterna i Övertorneå.
Men nu stod han mitt i Luleås mylla och kunde samtidigt konstatera att han egentligen visste ganska lite om dåtidens sjöstad. Efter en del efterforskningar, grävande i arkiven och i gamla domstolsprotokoll, säger han i dag:
- Det finns hur mycket som helst att berätta.
Sedan fick kvällsskådespelaren Fred Broman frågan om inte han ville ställa upp och gestalta gubbar från förr.
- Innan de ens hade hunnit fråga klart hade jag svarat ja, säger Fred Broman som kommer att ikläda sig rollerna av bland andra skeppsredare Gültzau samt den legendariske industrimannen C.O. Bergman.
Medverkar gör också Camilla Vikström och Lovisa Kobylak som också de spelar flertalet roller som historiska personer i ett svunnet Luleå.
Det låter lite som om det kommer att bli en kombinerad stadsvandring med performance och teater inbakat i ett, eller en avancerad form av guideutveckling som de själva vill kalla det. In alles är det fyra stationer med uppträdanden. Och Anton Raukola har alltså tagit på sig rollen som ledsagare och lite grann stulit jobbet från Camilla Vikström som brukar guida i vanliga fall. De två har bytt roller med varandra, kanske man kan säga, då Anton Raukola ju arbetar som skådespelare i vanliga fall.
Med premiär 8 juli räknar man med att kunna spela två föreställningar om dagen torsdag till lördag fram till och med 24 juli. Som mest tänker man guida 30 personer åt gången.
Projektet presenteras med viss stolthet. Många större städer har ju redan satsat på liknande arrangemang. Göteborg och Dublin nämns i sammanhanget, med krog- och spökvandringar. Nu kan alltså sjöstaden i norr skryta med att man i vart fall påbörjat någonting liknande.
- Vi är pionjärer, säger Anton Raukola. I vart fall är vi gröngölingar med formen. Jag vill att det ska vara pedagogiskt och lärorikt, men samtidigt underhållande. När man klär historien i känslor brukar det ju vara lättare att ta det till sig.
På frågan hur skådespelarna ska komma förbi stadsvandrarna och hinna ifatt till nästa spelplats svarar Fred Broman:
- Jag tar cykeln.
Stass gör en stadsvandring
Luleå berikas i sommar av gestaltad stadsvandring. Den fria gruppen Lule Stassteater låter oss möta historiska personer från förra sekelskiftet - allt isyfte att göra berättelsen om det gamla Luleålite mer lockande och underhållande.
Anton Raukola låser upp dörren till historien.
Foto: Kurt Engström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!