Stark debut om ett flyktingöde

Dimitris Alevras debuterar med ett avancerat romanbygge om en flykting.

Dimitris Alevras debuterar med ett avancerat romanbygge om en flykting.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Kultur och Nöje2015-09-19 06:00

Dimitris Alevras debuterar vid 34 års ålder med en roman som präglas av en berättarförmåga som ger intryck av en betydligt äldre författare som redan har skrivit många böcker.

Han berättar om en flyktingöde och det passar ju i denna flyktingkatastrofens tid. Hans huvudperson Simos är son till grekiska partisaner, växer upp i det kommunistiska Ungern och flyr ur landet och till det demokratiska Sverige. Han gör det i sällskap med en kamrat.

Simos drömmer om att bli en framgångsrik filmregissör, men karriären når inte längre än till amatörteaterföreställningar i studentstaden Lund och det är pjäser som snabbt läggs ner när publiken sviker. Försörjningen får han i arbetet på en restaurang.

Det är ingen munter läsning flykten, genom Europa och man får intrycket att Simos aldrig stiger in i det svenska samhället. Han träffar en svensk kvinna, men också där finns en känsla av avstånd, att de inte når och inte förstår varandra. För att inte tala om de svenska svärföräldrarna.

Förhållandet leder till ett barn, en son och tiden går där i Lund. Någon framtid som filmregissör blir det inte. Han byter jobb och ska en dag göra en joggingtur, sitt livs första. Han har märkt en trötthet och måste motionera, men orkar inte. Han blir stående på alla fyra efter en kort sträcka. Han kan knappt andas.

Det är en sjukdom och den är obotlig och dödlig. Som ung arbetade han med asbest och det är den fruktade lungsjukdomen asbestos. Dimitris Alevras låter slutet av boken blir en återgivning av sjukdomshistorien sådan den nedtecknats sjuksköterskor och läkare, från den första inläggningen till livets slut.

Det är just sådana avsteg från berättandet som gör Dimitris Alevras så speciell som debutant. Han låter andra inslag få plats, som breven från systern som är kvar i Ungern, pjäsmanuskriptet, levnadsbeskrivningen som immigrationsmyndigheten nedtecknat och så sjukjournalen. Och han låter sedan Simos återuppstå i sonens berättande.

Dimitri Alevras visar upp ett fascinerande romanbygge, men det är inte läsning för den som väntar sig en historia om flyktingen som finner lyckan i det nya landet. Så enkel är inte verkligheten.

NY ROMAN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!