1 Vad är Sportoteket?
– Det är som ett bibliotek där Luleåborna kan låna sportutrustning gratis. Projektet drivs av Luleå kommun och Norrbottens idrottsförbund. Sportoteket är ett tvåårigt projekt men målet är att det ska bli varaktigt. Just nu jobbar jag med att informera och marknadsföra Sportoteket och att samla in och sortera grejer tillsammans med anställda vid arbetsmarknadsförvaltningen.
2 Varifrån kommer idén?
– Norrbottens idrottsförbund hade ett projekt som hette ”Alla platsar” i det undersöktes vilka hinder som fanns för att idrotta. Den slutsats som drogs var att utrusning kunde vara ett sånt hinder. Inte bara för att folk inte hade råd, utan också för att man gjorde andra prioriteringar.
3 Vilken är Sportotekets målsättning?
– Det är att kostnaden för idrottande ska minska. Det finns ju också en miljöaspekt, vi gör att utrustningen nyttjas under hela dess livslängd.
4 Vad kan man låna?
– Det beror på vad vi får in, men alla typer av utrustning. För ridgrejer för vi en dialog med ridklubben på grund av allergirisken. Kanske kan sån utrustning finnas på ridhuset för utlåning.
5 Vem kan låna?
– Alla, vuxna och barn, vi har utrustning i alla möjliga storlekar och längder.
6 Vad har ni fått in så här långt?
– Vi har hållit på sedan i början av november och vi har mest fått in vintersportutrustning. Vi har skridskor, klubbor, hjälmar, skidor utför och längdåkning, snowboard, stavar, pjäxor, och ganska mycket fotbollsskor.
7 Hur gör man om man vill lämna utrustning till er?
– Det enklaste är att lämna det på Kronans återvinning. Vi har ett särskilt ställe där vi tar emot där. Det finns information på hemsidan, Sportoteket.se.
8 Hur gör man om man vill låna utrustning?
– Vi ska börja lämna ut på Hertsö fritidsgård nästa vecka. Men lite längre fram kommer vi lämna ut även på Tunastigen, Bergnäset och i Råneå.
9 Vad gör ni om folk lånar grejer och inte lämnar tillbaka dem? De kanske säljer dem?
– Vi kommer inte att ha straffavgifter och så. Man kan se mycket problem med det här, men vi väljer att inte göra det. Vi tänker positivt och litar på dem som lånar.
10 Hur länge får man ha grejerna när man lånar?
– Max en månad har vi tänkt oss. Vi har gjort ett formulär där de som lånar för ange sitt namn, e-postadress och telefonnummer.
11 Vad tror ni kommer vara mest efterfrågat?
– Jag gissar att det är vinteridrott som är mer utrustningskrävande och är lite dyrare grejer.
12 Hur ska ni handskas med säkerhetsutrustning som till exempel hjälmar?
– Vi kan ju så klart inte se vad en hjälm har varit med om och det är något vi får upplysa dem som lånar, människor får låna sakerna på sitt eget ansvar och med de reservationerna. En annan sak kan exempelvis vara bindningar till utförsåkningsskidor som ska vara inställda för kroppsvikt. Men sådana saker brukar de vara duktiga att hjälpa till med vid skidbackarna.
13 Har ni något krav på vilket skick grejerna ska ha?
– Vi gör en bedömning och är något trasigt så slänger vi det eller sparar som reservdelar, anställda vid arbetmarknadsförvaltningen kan underhålla grejerna. Just nu är det en del jobb med att slipa skridskor.
14 Vilken slags utrustning saknas?
– Vi har hyfsat med grejer upp till storlek 39, men behöver större storlekar och grejer för vuxna.
15 Går konceptet att utveckla till andra områden?
– Vi har funderat på friluftsliv, det kan ju hända att det kan behövas grejer som liggunderlag och sovsäckar. Men det får vi se. Det var någon som föreslog att vi skulle ha instrument till utlåning. Jag vet inte om det skulle gå.
16 Vad har ni på gång i framtiden?
– I måndags hade vi ett event där vi bjöd in tjejer för att prova ishockey. Vi vill ha fler likande evenemang. Till exempel som att stå vid isbanan i Norra hamnen och låna ut skridskor och hjälmar till folk några timmar.
17 Är det någon som reagerat på att ni kan utgöra konkurrens till företag?
– Nej, jag tror de flesta ser att det finns ett värde i att folk blir mer aktiva. Om man hittar ett intresse vill man sedan ha egna grejer ändå. Vi har inte heller samma kvalitet som företagen som hyr ut utrustning, de har vassare utrustning.