Sápmis hörbara ljus

”Skattens båge”, fotograferad av Andrea Barghi i Kåbdalis.

”Skattens båge”, fotograferad av Andrea Barghi i Kåbdalis.

Foto:

Kultur och Nöje2016-01-14 08:50

Ljuset är förutsättningen för bilden. Det gäller både för målaren och för fotografen. Det var det nordiska ljuset som lockade målarna till Skagen. På våra nordliga breddgrader lockar norrskenet och målningar av norrsken finns i många museers samlingar.

Med en vinter som har bjudit på ovanligt mycket norrsken och långt neröver landet är det påpassligt med utställningen Sápmi skyar, som hänger i Ájtte i Jokkmokk fram till i morgon och som går vidare till Gällivare där den visas från den 23 januari. Utställningen består av fotografier tagna av den italienske fotografen Andrea Barghi och målningar av den unga samiska konstnären Inga-Wiktoria Påve.

Det är inte bara utställda bilder. De kombineras med en bok som för samman den samiska mytologin kring himlafenomen som norrsken och det vetenskapliga perspektivet.

För över 100 år sedan berättade den samiske diktaren Johan Turi för danska målaren Emelie Demant Hatt om samernas föreställningar om stjärnhimlen. Turi berättade om älgen och en grupp människor som centrala motiv på stjärnhimlen. Skidlöpande älgjägare och hundar for fram över himlavalvet i den gamla föreställningsvärlden. Berättelsen blev en hel bok av Turi och målningar av Demant Hatt. Hennes målningar finns på Nordiska museet och ställdes ur häromåret. I utställningen ger Inga-Wiktoria Påve sin bild av hur älgjakten gick till på himlavalvet.

Norrskenet är inte som andra ljus. Kanske är det samernas ord för norrsken guovsagisá det riktiga. Ordet betyder det hörbara ljuset. Vittnesmålen är många om hur detta ljus ger ett sprakande ljud.

Utställningen Sápmi skyar och boken handlar inte bara om norrskenet, Aurora Borealis som det heter på latin. Här får också andra fenomen som pärlemormoln, vädersolar, halo och solpelare sin beskrivning i bilder och text.

I boken finns också vittnesmål om hur himlen tolkades av samerna. Så här berättar förre kyrkoherden Johan Märak om när han utbildades till präst:

”Mina kolleger på Uppsala universitet gjorde narr av mig. De kunde aldrig förstå det faktum att jag såg solpelaren som en helig symbol och att dessa himmelska fenomen hade potentialen att skada en om man visslade eller skrek åt dem.”

KONST

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!