Hennes verk ställs nu ut i Sverige och redan utanför Moderna museet framgår hennes storhet. Här är den bokstavlig, en nio meter hög skulptur föreställande en spindel och med namnet Maman. Louise Bourgeois gillar spindlar, de är som hennes mor var, hon som arbetade med att laga och väva, tålmodigt och ordningsamt. Därför kom jättespindeln till år 1999 och hart visat på många platser i världen.
Sedan var det något helt annat med Louise Bourgeois pappa. Han hade en kärleksaffär med familjens guvernant, den som skulle lära den unga Louise Bourgeois engelska. Det sveket återvänder hon till gång på gång under sitt vuxna liv och det uttrycker hon också i konsten.
Den mammiga jättespindeln anger riktningen för Louise Bourgeois konst. Den är feministisk och hon beskrivs som feministiskt banbrytande: "I hela mitt liv som skulptör har jag strävat efter att förvandla kvinnan från objekt till ett aktivt subjekt".
Utställningen på Moderna museet heter I Have Been to Hell and Back och omfattar 105 verk, från 1930-talet till 2009. Hon levde 1911-2010 och blev således 99 år gammal.
Det är framför allt hennes skulpturer och inte hennes bilder som fångar intresset. Det är något mulligt, köttsligt över dem. Kroppsdelar som bålar, armar, bröst, huvuden. Ibland för hon samman det kroppsliga med något materiellt.
Där är fullt av överraskningar och hela tiden finns där utrymmet för tolkningar. Kvinnobålen med ett hus placerat på magen, Femme Maison från 2004, som en påminnelse om kvinnorollen och modersrollen, som en del av hemmet.
Där finns också de kompletta kropparna i olika relationer. I Seven in bed är det sju textila figurer i samma säng, sju nakna rosa kroppars famntag i något som kan liknas vid en orgie.
Allt är på sätt och vis hennes eget självporträtt, bilderna och skulpturerna är hennes besök i helvetet, olika gestaltningar av hennes egna personliga trauman. Så har hon också själv beskrivit sitt konstnärskap.
Sedan är det en mycket välgjord utställning. Rum har byggts för utställningens olika avsnitt. Men det är inga slutna rum, de bjuder på genomsikt till de angränsande rummens teman och det blir så elegant och inbjudande.
Skulle ni inte ha möjlighet att besöka Moderna museet i Stockholm, så finns ett smakprov på Louise Bourgeois skulpturkonst i Umedalens skulpturpark i Umeå: Eye Benches II.