Spänningsförfattaren skriver med Luleå som scen: "Mer karaktär"

Luleåförfattaren Anders Sundkvists mål är att skriva saker som känns och han återkommer gång på gång till hemstaden som spelplats för sina spänningsromaner. "Det finns mer karaktär och en mer spännande miljö här uppe än i storstäderna", säger han.

Luleåbördiga Anders Sundkvist är aktuell med sin tredje spänningsroman "Brännaren" som släpps 23 augusti.

Luleåbördiga Anders Sundkvist är aktuell med sin tredje spänningsroman "Brännaren" som släpps 23 augusti.

Foto: Petra Älvstrand

Kultur och Nöje2024-08-10 15:00

Nyheten i korthet

  • Spänningsförfattaren och journalisten Anders Sundqvist, med rötter i Luleå, skapar sina romaner med hemstaden som spelplats. Han menar att det finns "mer karaktär och en mer spännande miljö här uppe än i storstäderna".
  • Sundqvists tredje spänningsroman 'Brännaren', som huvudsakligen utspelar sig i Luleå, släpps den 23 augusti. Hans berättelser kombinerar kriminalitet med djupare teman som etik, moral, skuld och makt.
  • I våras blev Sundqvist heltidsförfattare. Han säger att det nu ger honom möjlighet att "leva med historien på ett annat sätt" och skapa berättelser som berör och engagerar läsarna.

Vi möter honom i stugan på Lulnäset, en avstickare bort från Kallaxvägen. Stugan som vetter mot Bottenviken med bara sand emellan, har Anders Sundkvist och hans familj som sitt tillhåll några veckor om året. 

undefined
Stugan i Lulnäset är en av platserna som Anders Sundkvist föreställer sig sina karaktärer på.

Det är även, bland annat, på den platsen som Anders Sundkvist föreställer sig sina karaktärer. Den 23 augusti släpps hans tredje spänningsroman 'Brännaren', som liksom hans debutroman 'Återvändaren', huvudsakligen utspelar sig i Luleå.

– Trots att jag flyttade till Stockholm när jag var 27 år är det här jag har mina rötter. Det som händer i barn- och ungdomen präglar en. Jag har mer bilder från den norrbottniska miljön rotade i mig än från Stockholm.

undefined
Anders Sundkvist har jobbat som journalist hela sitt liv. Han utbildade sig vid Kalix folkhögskola och började sin karriär på NSD i Luleå. De flesta och senaste åren har han varit på SVT Nyheter.

Anders Sundkvist har en lång journalistkarriär som både reporter och redaktör i ryggsäcken. Dragningen till att skriva kriminalromaner bottnar dels i hans kunskaper från hans tid som kriminalreporter, men också i fragment från hans eget liv. Inte minst från uppväxten i Luleå.

– Det är roligare att skriva om Luleå och Norrbotten. Det finns i mig på något sätt, säger han.

I boken börjar byggnader brinna, en efter en i två olika byar. 

undefined
Genom sin tid som kriminalreporter och redaktör har han fått färdigheter som han använder i sitt romanskrivande. "Jag nyttjar det jag lärt mig som journalist", säger han.

– När man börjar utreda det så blottläggs gamla hemligheter och gamla maktstrukturer. Byborna är egentligen inte så sugna på att sanningen ska komma fram, säger Anders Sundkvist och fortsätter:

– Det är en spännande story som kan visa på osunda maktstrukturer i små, slutna miljöer. 

undefined
"Jag tror jag är ganska bra på att skapa bilder och stämningar som engagerar", säger Anders Sundkvist om sina styrkor som författare.

Även om samtliga av hans böcker har döden och ett brott i fokus, handlar hans böcker om mycket mer, menar han. 

– Jag märker att det finns en djupare innebörd och jag berör ofta ämnen som etik, moral, skuld, försoning och makt, säger Anders Sundkvist och berättar att han finner det mer intressant att skriva om det "allmängiltiga" och "vardagliga" än de större perspektiven. 

Han fortsätter:

 – Det som jag eftersträvar är att skapa en känsla i magen, hjärtat eller hjärnan. Man måste bli berörd på något sätt, det ska kännas. Jag tror jag är ganska bra på att skapa bilder och stämningar som engagerar. 

undefined
Anders Sundkvist har sedan i våras hängett sig helt till sitt skönlitterära skrivande. "Jag går ofta omkring och har en historia levande i huvudet", säger han.

 I våras tog han steget och blev författare på heltid.

– Den stora skillnaden är att jag kan leva med historien på ett annat sätt. Jag går ofta omkring och har en historia levande i huvudet, så nu satsar jag på att skriva och chilla, säger han och skrattar.

Anders Sundkvist

Ålder: 65 år

Kommer från: Född i Arvidsjaur, uppvuxen i Luleå

Bor: Värmdö, Stockholm

Familj: Fru och tre vuxna barn

Aktuell med: Tredje spänningsromanen "Brännaren" som kommer 23 augusti

Läser själv just nu: "Tranorna flyger söderut" av Lisa Ridzén 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!