Slussen rivs med Callenbergs målningar

Callenbergruppen lyckades inte rädda Luleåkonstnären Ingemar Callenbergs muralmålningar i Kolingsborg på Slussen i Stockholm. På onsdagseftermiddagen började väggarna med freskerna att rivas.

Motiven var hamnarbetare i olika situationer, fartyg och hamnkranar.

Motiven var hamnarbetare i olika situationer, fartyg och hamnkranar.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kultur och Nöje2015-11-11 15:35

Callenbergs fresker finns i det som kallas Kolingsborg, det tidigare hamnkontoret i Stockholm. När gamla Slussen nu rivs ska kontorsbyggnaden jämnas med marken.

Kolingsborg byggdes på 1950-talet och Ingemar Callenberg var en konstnär i ropet vid denna tid. Han arbetade intensivt och hade många uppdrag. Ofta målade han arbetarmotiv.

I Kolingsborgs stora, runda utropshall, där hamnarbetarna väntade på dagens jobb, fick han göra stora väggmålningar som skildrade hamnarbetarnas hårda vardag.

– Det var ju fantastiskt att ge konsten plats mitt i arbetarnas vardag. De behövde inte gå på konstmuseum, säger Jan Ohlin, sammankallande i Callenberggruppen.

Författaren Lena Kallenberg, systerdotter till konstnären, beskrev i LO-tidningen 2011 konsten i det gamla hamnkontoret vid Slussen så här:

"Morbrors målningar i typisk femtiotalistisk stil täcker väggarna i hamnarbetarnas gamla lokal, där påhuggen ropades ut från ett upphöjt podium. Gubbarna med morgonciggen i mungipan. En aning av förväntan i luften. Beskan av dagens första pilsner som skickades runt bland de utvalda, parad med dunster från bingarna på Söders ungkarlshärbärgen…"

I mitten av 1970-talet byggdes utropshallen om till diskotek, men målarna ville inte måla över Callenbergs konst. De kontaktade sitt fack och lyckades få paneler monterade över muralmålningarna.

I många år var därför Callenbergs muralmålningar okända, tills arbetet började med nya Slussen. Någon visste berätta att målningarna fanns kvar under panelen.

En aktionsgrupp drogs igång för ett bevarande av målningarna och med kända namn från Stockholms kulturetablissemang. Gruppen lyckades också få byggföretaget att visa Ingemar Callenbergs målningar för Stockholms kulturnämnd och för pressen.

Det skedde i april i år och sedan har kampen pågått om bevarandet, en kamp som tog slut på onsdagseftermiddagen.

– Just nu när du ringer har rivningen satt igång. Politikerna ville inte bevara konsten. Det hade varit enkelt att lyfta ut väggarna med freskerna, säger Jan Ohlin.

– Det är obegripligt att Socialdemokraterna agerar så fullständigt idiotiskt. Ingemar Callenbergs konst i Kolingsborg är unik och beskriver både Stockholms och hamnarbetets historia, säger Jan Ohlin.

Ingemar Callenberg (1926-1973) var född i Nederluleå och efter konststudier vid Konstfack i Stockholm, i Tyskland och i Frankrike verksam som konstnär i södra Sverige.

Han återvände så småningom till hemstaden Luleå där han ofta anlitades att i konstnärlig utsmyckning av det offentliga rummet. I början av 1960-talet stod han för målningar i trappuppgångarna för de nybyggda bostadshusen på Mjölkudden. I stadsdelen Örnäset formgav och konstruerade han till och med en klätterställning. Han blev något av en stadskonstnär.

Men inte bara i Luleå. Ingemar Callenberg satte konstnärlig prägel också i Boden och i Malmberget. Han var även skaparen av Luppiotomten vid vägen upp till Luppioberget i Övertorneå.

Många av Ingemar Callenbergs muralmålningar i Norrbotten har också förstörts genom rivningar. Det gäller bland annat hans sex väggmålningar i gamla Luleå sjukhus i det som kallades E-flygeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!