Skördefestens arvtagare

Hans pappa startade och arrangerade Skördefest- och miljödagarna i 20 år. Nu tar Ulf Eriksson tillsammans med sambon Susann Sjöberg över stafettpinnen. ”Vi är fortfarande långt i från ett hållbart samhälle”, säger han inför helgens arrangemang i Boden.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2015-08-29 05:00

Om vi tar det från början, hur startade Skördefest- och miljödagarna i Boden?

– Farsan gick en miljökurs på universitetet och fick ett miljöfrö i sig som började gro. Tillsammans med Håkan Stenmark som i dag arbetar på LRF körde de igång det här för 21 år sedan.

Har du varit med här under åren?

– Ja vad ska jag säga ... mer eller mindre (skratt). Jag har varit här varenda år men i början var intresset inte speciellt stort.

Rann din pappas stora engagemang automatiskt över på dig?

– Om du står och nöter tillräckligt länge så går det ju liksom hål till slut (skratt). Lite så var det faktiskt för i början tyckte jag nästan att det var lite småpinsamt. Men sedan var jag och Susann själva med som utställare ett år där vi bland annat hade små elbilar som barnen fick köra. Efter den gången så började intresset växa.

Hur har Skördefesten utvecklats genom åren?

– I början var det väldigt lokalt och väldigt litet jämfört med hur det är i dag. Nu är utbudet av utställare betydligt bredare. Vi har vuxit och är ganska heltäckande på miljö- och hälsoområdet. Vi är bra när det gäller grönsaker, slöjd och information från kommunen och olika föreningar och det är den mixen som jag tror gjort skördefesten så populär.

Kommer generationsväxlingen att betyda några förändringar av arrangemanget?

– Det kommer den säkert, men inte medvetet. Tanken är att vi ska hålla fast vid samma koncept och inriktning. Vi har samma krav på utställarna, att de ska ha antingen lokalproducerande, miljöriktiga eller hälsobefrämjande produkter eller tjänster för att få vara med. Det är ett arrangemang som har rotat sig ordentligt och är känt i hela Norrbotten. Vi vill fortsätta i samma anda.

Ni förespråkar ett långsiktigt hållbart samhälle, hur långt ifrån målet är vi?

– Samhället i dag är inte hållbart alls och det är därför det är så viktigt att få till en förändring nu. Vi tar långsiktiga kostnader för kortsiktiga beslut. Vi tar gärna bilenistället för bussen trots att vi bara tjänar 15-20 minuter. Men problemet är att den där kvarten som egentligen inte spelar någon roll kommer flera generationer framöver vara tvungen att betala tillbaka.

– Hela vårt ekonomiska system som bygger på tillväxt och att vi ska konsumera mer för varje år fungerar inte längre. Det säger ju sig själv att någonstans finns det en gräns. Och när vi knappt har passerat halvårsskiftet och redan har förbrukat det jorden klarar av att producera på ett helt år så känns det som att vi är ganska långt i från ett hållbart samhälle.

Vad krävs för att vrida utvecklingen i rätt riktning?

– Det är i grund och botten förståelse och engagemang från alla. Vi måste ta tag i det här och göra förändringar hos oss själva. Vi kan inte vänta att politiker ska fatta besluten. Det är din och min livsmiljö vi själva måste ta ansvar för.

Ni har närproducerat som tema i år, hur ser intresset ut där?

– Det ökar och det ökar så snabbt att man inte hänger med. Det har inte funnits möjlighet att köpa Krav-märkta livsmedel i den omfattning som efterfrågas. Jag tror att det sakta men säkert börjar sjunka in hos många att vi måste börja göra någonting. Folk ser vad som händer med miljön och världen i stort.

Lever du själv som du lär?

– Ja det gör jag faktiskt. När jag handlar så köper jag uteslutande ekologiskt. Jag avstår hellre att handla om det saknas en viss ekologisk råvara. Hemma har vi börjat titta på vad det finns på marknaden när det gäller annat än mat. Som till exempel schampo och duschtvål, det är nästa steg när det gäller att få bort alla gifter.

Hur många utställare kommer i år?

– 200. Det är fullt, vi har sålt varenda plats och det känns jättehäftigt. Växer vi mer så måste vi öka området.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Bra väder, allt annat har vi koll på.

Ulf Eriksson

Ålder: 53

Bor: Tyresö

Yrke: Projektledare

Aktuell: Driver tillsammans med sambon Susann Sjöberg Handelsboden HB som från 2015 tar över Skördefesten och miljödagarna i Boden som arrangeras den här helgen. I tjugo år stod Fyrkantens Miljö-och Utbildningskonsult HB och Gösta Eriksson bakom arrangemanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!