Bröderna Amandus och Sondre Mortensen brinner för att åka skateboard, så till den grad att de båda valde att lämna Luleå för att gå sin gymnasieutbildning i Malmö med just skateboard som specialämne. Idén till att återbruka gamla skateboardar och bygga en gitarr kom 2014 då pappa Josef Forslund tog tjänstledigt från sitt jobb på Luleå tekniska universitet under ett halvår. Yngsta sonen Sondre hade då börjat första året på gymnasiet.
– Egentligen startade det hela med att Sondre önskade sig en gitarr i födelsedagspresent för två år sedan. Jag köpte en begagnad elgitarr och förstärkare via Blocket. Presenten blev lyckad, sedan han fick gitarren har den hängt kring halsen, förklarar Josef Forslund.
För ett och ett halvt år sedan var det dags för Sondre att flytta ned till Malmö för att gå samma skateboardinriktade gymnasieprogram som storebror Amandus hade avslutat samma vår.
– Jag flyttade ned till Malmö och bodde med grabbarna under ett halvår och fick då jobb på Lunds högskola. Där var det några kollegor som drog i gång en gitarrbyggarkurs som både jag och grabbarna blev intresserade av.
Att använda just gamla skateboardbrädor var en självklarhet, och totalt 15 pensionerade skateboardar har använts för att skapa en replika av en Vox Phantom, Sondres favoritmodell.
– Jag gillar äldre stilar och det finns en del coola musiker som har den här gitarrmodellen, bland annat Ian Curtis i Joy Division. Den är inte lik andra gitarrer, och jag tycker att den är riktigt cool, konstaterar Sondre Mortensen.
Trion jobbade tillsammans med projektet i Malmö. Ingen av dem hade någon erfarenhet av att bygga instrument, men Josef har haft en hel del nytta av sina erfarenheter av modelltillverkning från sitt jobb på universitetet.
– Det här är återvinning i dess bästa form. Jag hade en del kunskaper av att bygga modeller och grabbarna hade idéerna. Men eftersom ingen av oss hade gjort en gitarr har vi lärt oss både från den kurs vi var med på, och även från de mängder av youtubeklipp som vi hittade på nätet, förklarar Josef Forslund.
En hel del egna designval har också gjorts, bland annat detaljer både på gitarrhalsen och gitarrens baksida. Den stora utmaningen blev att bestämma om design och ta fram alla brädor som vi kunde använda. Bara det tog en hel del tid. För att få till gitarrhalsen sågades mitten ut ur sju av skateboarden. Dessa har sedan limmats och pressats ihop. Små detaljer som formen av skateboarden finns också med som en subtil detalj.
– Och det är ganska många moment att få till på en gitarr. Det är ett komplext arbete med alla detaljer. Visst kan man alltid bygga formen av en gitarr, men den stora utmaningen ligger ju också i att få den att låta bra och då finns det många saker att ta hänsyn till. Gitarrhalsen måste vara helt spikrak från början och greppbanden inslipade och ligga på samma höjd. Har man missat så ligger strängarna och skorrar, så det finns många fallgropar, berättar Josef.
Ett lyckat lagarbete mellan far och söner skulle det visa sig, gitarren både låter bra och har fått goda omdömen på nättidningen guitarplayer.com. Men helt klara hann de inte bli innan Josefs tjänstledighet gick ut och det blev dags för honom att återvända hem till Luleå.
– Jag tog med mig gitarren hem för att slutföra det sista. Och så fräste jag in ett ordspråk på baksidan utan grabbarnas vetskap, ”Nothing is impossible”. Det fick bli ett signum för hela det projektet och kanske livet i allmänhet.