Skaparglädje i porslinsindustrin

Orkidé. Nils Emil Lundström och Matteus Pettersons 
”Brudorkidé”, inspirerad av japanska träsnitt.

Orkidé. Nils Emil Lundström och Matteus Pettersons ”Brudorkidé”, inspirerad av japanska träsnitt.

Foto: Thielska galleriet

Kultur och Nöje2017-05-11 06:00

Gnistrande glasyrer, frodiga frukter, ljuvliga bilder från naturen, allt finns och mer därtill. Vid sekelskiftet 1880–1900 möts konstnärerna och porslinsindustrin, och ur det mötet uppstår några av de vackraste och mest naturlyriska konstföremål som gjorts av lera.

Thielska galleriet visar i denna utställning konsthantverk som länge varit långt borta från offentligheten. De strålande porslinspjäserna har ofta tillverkats till de världsutställningar som drev både tekniken och porslinskonsten framåt vid det förra sekelskiftet.

De naturlyriska och nästan sinnliga konstföremålen inramas av Gunnar Kajs växtarrangemang. Installationer som vi annars få se på Nobelfesten.

Det stora genombrottet för Rörstrands konstnärliga porslin kom vid Stockholmsutställningen 1897. Då visades vaser, krukor och stora fat med dekorationer som inspirerats av japanska träsnitt, nordisk natur och folkkonst.

De konstnärliga ledarna använde de gamla teknikerna och steg ner i verkstaden för att kunna skapa nya. Kristallglasyrer som skimrar med hjälp av avancerade uträkningar vid ugnen. Djupa färger som återupptäcks och som kan användas till dekorationer av frukter och blommor. De ser ut som om de vore riktiga.

I Sverige finns två stora porslinsfabriker, Rörstrand och Gustavsberg, som har ett par tusen anställda. Många goda hantverkare. Men idag är det formgivarna och konstnärerna som vi känner vid namn.

Bägge fabrikerna har starka konstnärliga ledare. På Rörstrand arbetar Alf Wallander där han skapar lyriska serviser och dramatiska föremål med natur och sagoväsen som vinner priser över hela världen. Hans undervattensdekorationer uppmärksammas över hela världen.

Utställningen på Thielska ger oss chansen att få se hela denna rika period i den keramiska historien. Vi får uppleva den djupa kunskap om kemin och historien som finns vid ugnarna i verkstaden på Rörstrand. Den visar den skaparglädje som fanns i porslinsindustrin. Det är en koncentrerad sammanställning av de vackraste och mest intressanta föremålen.

KONST

Konstnärlig blomstring Art nouveau från Rörstrand 1895–1920 Thielska galleriet, Stockholm Utställningen pågår till den 4 juni
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!