Den som är intresserad av sameslöjd, duodji, bör omgående bege sig till Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Där ställs en samling av det bästa som kan uppvisas av modern samiskt konsthantverk.
Denna skatt har museet fått genom en donation från Skåne, av Eva och Jan Bergfeldt i Svedala som samlat sameslöjd från 1980-talet till 2010-talet. Det äldsta föremålet är en lasso gjort av renskinn och rensenor från början av 1900-talet och som tillhört Anta Pirak i Jokkmokk. Det nyaste är från år 2015.
Förmedlare av donationen har Gunnar Hedborg varit, museets förste chef. Han understryker donationens värde i att det är just samtida sameslöjd. Museerna är fyllda med äldre sameslöjd, men det som nu donerats är en bristvara. Enligt Hedborg skulle Ájtte inte ha ekonomiska möjligheter att köpa in en så omfattande samling.
Donationen omfattar drygt 400 föremål. Det är så mycket att allt inte kan visas i denna, den första utställningen. Museet kommer senare att låta donationen ingå som en del i museets basutställning.
Här finns liksom hela kartan av sameslöjd representerad, både hårt och mjukt. Trä, horn, rot och silver, och så mjukare material som skinn, päls, tyg och garn. De som skapat föremålen är både kvinnor som män.
Museet presenterar också föremålen på ett tilltalande sätt. De kåtaliknande glasmontrarna gör det lätt att gå nära inpå verken, få närkontakt och skärskåda detaljerna. Väggmontrarna lyfter också fram den mjukare slöjden som tillåts sväva i rummet.
Utställningskatalogen är enkel, men har de nödvändiga uppgifterna om alla föremålen. Där kan vi se upphovsmännen och upphovskvinnorna, med efternamn som Fankki, Poggats, Saitton, Svonni, Kitok, Sunna, Tjikom. De flesta är hemmahörande i norra delen av Sapmi.
Föremålen är traditionella, men så hajar vi till inför monter 5, det som finns på översta hyllplanet: "Boazu" och det är en ren skapad i papier-maché. Det är Barbro Poggats som vågat ta det längsta steget från de traditionella samiska slöjdmaterialen. Det blir ett utropstecken mitt i utställningen. Vi kan läsa några rubriker på tidningspapperet.
Kanske kan Barbro Poggats få efterföljare, för samlingen som Ájtte nu förfogar över kommer också att bli en inspirationskälla för slöjdutbildningen i grannhuset, Samernas utbildningscentrum.