Shakespeare gästspelar i drama om relationsvåld

Teater Scratch tar upp ett brännande aktuellt ämne.I pjäsen Othellos tårar riktas ljuset på våld i nära relationer.

Gunborg Flygare och Heidi Kari, båda från Kiruna kommun, ser pjäsen som angelägen för att lyfta fram frågan om våld i nära relationer. Till höger: Marie Wallstén, chef för Teater Scratch.

Gunborg Flygare och Heidi Kari, båda från Kiruna kommun, ser pjäsen som angelägen för att lyfta fram frågan om våld i nära relationer. Till höger: Marie Wallstén, chef för Teater Scratch.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2013-03-13 06:00

Rubriker om våld i familjer är bara allt för vanligt förekommande i vår tid och dessutom antas mörkertalet vara stort. Samtidigt är företeelsen allt annat än ny. 1603 skrev Shakespeare tragedin Othello som handlar om svartsjuka och hustrumord, ett drama som i sin tur bygger på ännu äldre berättelser.

- Samhället har gått framåt på många sätt. Men när det gäller den här frågan har det stått stilla, säger Dag Norgård, manusförfattare, regissör och skådespelare.

Othello finns alltså med när Norgård skildrar samtida våld i nära relationer. Pjäsen handlar om Jan-Ove som deltar i en stödgrupp för män som utövat våld. När gruppen genomför ett teaterprojekt får Jan-Ove rollen som hustrumördaren Othello. Repetitionsarbetet under ledning av regissören Boel (spelad av Charlotte Lindmark) väcker starka minnen och plötsligt börjar han berätta om sitt eget våldsamma liv.

Othellos tårar bygger på verkliga berättelser. Dag Norgård skrev pjäsen på uppdrag av en stödgrupp för män. Den skrevs ursprungligen för Teater Driva i Vadstena och bygger på intervjuer med tre män.

Pjäsen har blivit en framgång och väckt mycket diskussion kring våldet.

- Efter varje framträdande kom förfrågningar om fler föreställningar. Det känns väldigt roligt att det blivit så, säger Dag Norgård.

Sedan 2011 har Teater Scratch jobbat med mansrollsperspektivet. I det sammanhanget passade valet av Othellos tårar väl in.

Pjäsen har premiär i Jokkmokk den 19 mars och turnerar därefter i Norrbotten. Efter varje föreställning bjuds publiken in till diskussion.

Kiruna är en av kommunerna där den visas.

- Det känns viktigt att man lyfter fram frågan hela tiden och gör den verklig, säger Gunborg Flygare från socialförvaltningen i Kiruna.

Heidi Kari, folkhälsosamordnare i Kiruna kommun:

- Våldet sker ofta i det stängda rummet. Vi vill att man ska våga anmäla och våga prata om våldsfrågor. Den här pjäsen tror vi är ett bra sätt att nå ut till allmänheten.

Shakespeares klassiska drama slutar med att Othello dör. Hur det går för huvudrollsinnehavaren i den här pjäsen ska vi inte exakt avslöja.

- Det finns hopp för honom i alla fall. Det är ingen tragedi, säger Dag Norgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!