Selma Knutsson var bara 21 år när hon började glömma saker och uppleva kognitiva svårigheter. När läkaren berättade att hon var utbränd och behövdes sjukskrivas kom det som en chock.
– När jag var fokuserad på något förut kunde jag bara låta det löpa, det var som en självgenererande motor. Jag tänker att det är typiskt kreativa personer att det kan bli så, säger hon och berättar om svårigheten att balansera allt man ville göra i arbets- och vuxenlivet efter gymnasiet.
– Det var en luddig och tuff period, jag har än idag inte alla svaren på varför eller hur det blev så, säger hon och fortsätter:
– Det var väldigt jobbigt att ha kunnat gå på auto och helt plötsligt så kändes det som att alla funktioner var manuella.
Tiktok blev ett sätt för Selma Knutsson att känna att hon fortfarande var en del av samhället, trots sjukskrivningen, berättar hon.
– Det kändes ganska naturligt att lyfta delar av vad utmattning var för mig där. Jag gillar att skapa innehåll och det var ett sätt att hitta tillbaka till den lusten utifrån var jag stod och hade i händerna just då.
– Tiktoken gav mig distans till det jag gick igenom och hjälpte mig att fokusera på något annat.
Men resan på plattformen började redan 2019.
– Jag fick min första skjuts med en video från halloween där jag sminkade mig och klädde ut mig. Först såg det ut som en vanlig video men så händer något oväntat, säger hon och visar videon som idag har över 800 000 visningar.
Efter det blev det “spill” av visningar och engagemang på hennes andra videor, men nästa hållpunkt i kontots tillväxt var när hon började prata i stället för att endast använda ljud att mima till.
– Det var när jag hade en video där man hörde min röst som följarantalet tog fart på riktigt. Min norrbottniska dialekt och att jag började dela med mig av mina skoteräventyr var de bidragande faktorerna.
Selma Knutssons kanal blir ett nytt norrbottniskt rum på internet som varvar personliga “get ready with me” där hon sminkar sig, till “skoterhacks” i verkstaden.
– Det är ett självupptäckande jag får göra utan en kvinnlig förebild som delar det uttrycket att titta på, styrkan är att jag kan bli den förebilden för andra.
– Jag vill visa att man kan vara bägge delarna, man behöver inte välja.
Representationen av Norrbotten i sociala medier och populärkulturen är till stor del dominerad av Hooja, Pistvakt, lössnus och epa-kulturen, menar hon.
– Det finns inte nog med lokala profiler med bredd. Det finns många stereotyper och jag tycker det känns kul att nyansera bilden med en kultur som är rätt oskildrad.