Få texter har väckt så mycket debatt och hat som Scum-manifestet, publicerat 1968 av Valerie Solanas. Scum står för "Society for cutting up men" och är en radikal uppgörelse med manssamhället. Solanas är också känd för att ha skjutit konstnären Andy Warhol med tre pistolskott, en händelse som inte gjorde hennes manifest mindre kontroversiellt.
När Turteatern förra året tog sig an texten drog debatten igång på nytt. Ett facebook-upprop startades.
Föräldrar rasade mot att den skulle framföras i gymnasieskolor. Rena hot riktades mot Turteatern och polis fick kallas in under premiärföreställningen.
- Nu har det lugnat ner sig betydligt. Det som lätt glöms bort är att vi har fått enormt bra recensioner och har spelat för utsålda hus i ett helt år, säger Andrea Edwards, skådespelaren som framför manifestet i monologform.
Scum-manifestet förespråkar våld mot män, i syfte att bryta ner patriarkatet. Huruvida det ska tolkas bokstavligt eller som satir överlåter föreställningen till betraktaren att avgöra.
Andrea Edwards beskriver texten som klok och galen på samma gång. Den är allvarlig och bisarr, samtidigt som där finns en stor nypa humor.
- Det går inte att säga att den är bara bra eller bara galen. Den är allting samtidigt. Den som ser föreställningen väljer själv vad den vill ta åt sig.
Till iscensättningen hör greppet att hålla publiken åtskild, männen för sig och kvinnorna för sig. Den senare gruppen åtnjuter vissa privilegier. Mönstret har varit att kvinnobiljetterna snabbt sålt slut medan försäljningen av mansbiljetterna gått trögare.
- Jag kan förstå om det finns män som känner sig kränkta. Men man behöver inte vara rädd för att komma och titta. Det kan vara intressant att utsätta sig för ett förtryck, säger Andrea Edwards.
Vilka reaktioner får du från publiken?
- Det är så klart väldigt olika. En del män kommer dit och skrattar och ser det som satir. Det är vanligt att kvinnor gråter, de kan vara både lyckliga och upprörda över att upptäcka att de är 60 år och för första gången har fått känna att de är normen. Det finns också kvinnor som är skrämda över hårdheten i texten och känner ett ansvar mot männen, säger Andrea Edwards.
Scum-manifestet spelas på Lillan i Luleå torsdag och fredag. Sedan blir det ännu fler föreställningar på Turteaterns "hemmaplan" i Stockholmsförorten Kärrtorp.
Succén fortsätter alltså, och för Andrea Edwards har uppsättningen varit en omtumlande upplevelse på många sätt.
- Man undrar ofta varför man har valt det här yrket, varför man inte blev sjuksköterska eller något annat där man kunde "göra nytta". Men att ha fått vara med om det här känns helt fantastiskt. Tänk att jag en gång i mitt liv har fått vara med och förändra något, det är en enorm ynnest, säger hon.