– Det var ett 50-tal konstnärer som sökte och det var både roligt och svårt att välja ut de tio och deras verk. Det skulle ju också passa in i lokalen. Jag haft en linje och det är naturen, att den ska vara bärande. Jag har inte tänkt speciellt norrbottniskt, säger Klas Hällerstrand.
Konstambassaden håller till i utställningslokalen So Stockholm vid Kungsträdgården. Det är andra gången och enligt Peppe Bergström Hesselbom, Resurscentrum Konst Norrbotten, ska det bli ett återkommande ambassad vartannat år.
Anders Sunna är med för andra gången och ser det som en möjlighet att få Stockholmarna att förstå att samisk konst är annat än turistisk hemslöjd. Han visar sin Sapmi Air Force, en skulptur föreställande en vit fjällripa med en handgranat i näbben. Inför måndagskvällens vernissage skulle han också hänga ut sin stora flagga i samiska färger med en dödskallefigur i samekolt och med ett maskingevär i famnen.
– Det kommer också gallerister men jag är inte i så stort behov av att träffa dem. De är ju lite skeptiska till samisk konst. Det var som på när jag gick på Konstfack. Där tyckte lärarna att om man var same så skulle man slöjda. Den inställningen finns fortfarande kvar, säger han.
Fjärran från den Sunnska protestkonsten är Hanna Kantos måleri. Hon är verksam både i Torneå och Haparanda och har nu tagit en paus från lärarjobbet på folkhögskolan i Haparanda.
– Det är jättekul att bli utvald och få träffa andra konstnärer. 2013 var jag med Galleri Syster på Kulturhuset här i Stockholm och fick då kontakt med en gallerist. Så jag har inte så stort behov av det nu.
Hanna Kanto har sedan 2013 slagit igenom som konstnär och fick god kritik när hon nyligen ställde ut i Helsingfors.
– Efter utställningen fick jag finska statens treåriga konstnärsstipendium. Det är bara ett par konstnärer som får det varje år och för mig är det som en lotterivinst. Nu kan jag måla på heltid.
Den som har vägarna förbi Stockholm och Kungsträdgården finner Norrbottens Ambassad för Konst på adressen Jussi Björlings allé 5.