Sångfestival för minoritetsspråk i Luleå

Färre länder och färre deltagare. Men kanske är musiktävlingen Liet Lavlut viktigare än Eurovision Song Contest. Den 16 oktober öppnar portarna till kulturfestivalen Liet Lavlut.

Foto:

Kultur och Nöje2008-10-07 06:00
När Luleå står värd för den europeiska minoritetssångtävlingen Liet Lavlut, som hålls för femte gången, växer den också till att bli en festival som spänner över fyra dagar, mellan 16 och 19 oktober.
Då blir Kulturens hus en mötesplats för minoritetsspråk och kulturer, där man kan ta del av allt från mat och marknadsstånd till film och akademiska seminarier. Och, inte minst; det kommer 74 artister från elva språkområden för att göra upp om vem som skrivit den bästa låten.
- Festivalen kommer att ha en rejäl bredd med allt från seriösa seminarier till spökhistorier och mitt syfte har varit att utveckla sångtävlingen till en festival. Och redan när den öppnar är det Europas största festival för minoritetsspråk. Fast konkurrensen är inte direkt mördande. Det är ju ingen som har gjort en sån här festival tidigare, säger Birger Winsa som är koordinator för Liet Lavlut.
Det är andra gången som Liet Lavlut arrangeras i Sverige. Förra gången hölls tävlingen i Östersund och på grund av att sydfrankrike misslyckades att hålla tävlingen 2007 och ingen annan tog över har Sverige fått chansen igen.
Själva tävlingen går i princip till som den vanliga Eurovisionsfestivalen, där publiken kan rösta via SMS och via internet och tävlingen kommer att sändas i radio och via webben.
- Intresset bland politiker och exempelvis Europarådet har varit stort. Men intresset från TV är inte lika stort i år. När Liet Lavlut sändes från Östersund var SVT där. Eurovisionen har hört sig för om någon ska direktsända tävlingen, men eftersom ingen gör det var de inte intresserade, säger Winsa och ler lite snett över detta moment 22.

Utöver lördagens stora tävling kommer det att hållas en ungdomskonsert, Uuet Laulut, med alla de fem erkända minoritetsspråk som finns inom Sveriges gränser.
- Det är nog första gången som det har hänt, vad jag vet, säger Erling Fredriksson som tillsammans med de andra i gruppen Jord drivit projektet.
- Under projektet har vi haft ungdomar som sjungit på samiska, finska och meänkieli, men det var svårt att hitta någon som kunde sjunga på jiddish och romani. Men via diverse kontakter har vi lyckats få artister som kan de språken också, säger Fredriksson.
Han menar att tävlingar och projekt som Liet Lavlut och Uuet Laulut fyller en viktig funktion.
- Liet Lavlut är avgörande för språkens överlevnad. Det handlar om att skapa förebilder och motkrafter. Det är förstås mycket jobb att få ungdomar att sjunga på meänkieli i stället för engelska, men när de väl gör det upptäcker de att det finns något i språket. Sedan är tävlingar som Liet Lavlut en angelägenhet för alla som är intresserade av mångfald.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!